To już drugi rok dobrych cen, do tego pewny zbyt i tanie pasze – producentom jaj powodów do zadowolenia nie powinno więc brakować.
Szczególnie że przed nami święta, a hodowcy tak planowali produkcję by z największą podażą trafić przed Wielkanocą.
Skąd po nienajlepszych latach takie odwrócenie tendencji. Zachód Europy, przeszedł już na nowy typ klatek, a to oznacza mniejsza produkcję. Lukę skutecznie zaczął uzupełniać nasz towar.
Polscy hodowcy na wymianę klatek mają jeszcze prawie dwa lata. Ale i u nas inspekcja weterynaryjna sprawdza ile kur jest w kurnikach, jeśli zbyt dużo, każe redukować stada. A dobra cena kusi hodowców aby zwiększać produkcję.
Bo tak wysokich stawek jak teraz nie był już dawno. Sprzedając hurtowe ilości można dostać od 25 do ponad 30 groszy za średnie i duże sztuki. Nawet najmniejsze jaja wyceniane są powyżej 20 groszy.
- Jaja hurtowe ceny zbytu:
- XL – 0,30–0,37 zł/szt.
- L – 0,27–0,35 zł/szt.
- M – 0,25–0,30 zł/szt.
- S – 0,20–0,25 zł/szt.
A na targowiskach jaja fermowe kosztują do 40 groszy, wiejskie dwa razy więcej. W Małopolsce blisko rekordu. Stawki w Nowy Targu sięgnęły 95 groszy za sztukę.
- Jaja – targowiska:
- woj. świętokrzyskie – 0,28–0,70 zł/szt.
- woj. podlaskie – 0,30–0,80 zł/szt.
- woj. lubelskie – 0,34–0,70 zł/szt.
- woj. mazowieckie – 0,35–0,80 zł/szt.
- woj. łódzkie – 0,38–0,80 zł/szt.
- woj. pomorskie – 0,40–0,60 zł/szt.
- woj. małopolskie – 0,45–0,95 zł/szt.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź