Sprzyjająca pogoda i czas grzybobrania. Właśnie rozpoczęły się zbiory rydzów. Na razie można je znaleźć głównie w południowej Polsce.
W skupie kilogram kosztuje 10 złotych-informuje Waldemar Sopoliński- prezes Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Runa Leśnego. Małe ilości trafiają na rynek krajowy, kiedy grzybów będzie więcej, chętnie kupią je od nas Hiszpanie. Trwa zbiór borowików i podgrzybków. Te pierwsze w tym roku nie obrodziły, skupuje się ich zaledwie 1/3-cią tego co jeszcze kilka lat temu. Za to podgrzybków jest mnóstwo. A sezon zapowiada się znacznie lepiej od ubiegłorocznego.
Świeżymi borowikami interesują się w tym roku odbiorcy zachodni. Za kilogram w hurcie płacą około 28 złotych, na krajowych giełdach cena jest podobna. W punktach skupu za kilogram borowików grzybiarze mogą dostać około 20 złotych.
-
BOROWIKI:
- punkty skupu – 20 zł/kg
- giełdy – 28-30 zł/kg
- eksport – 28 zł/kg
To stawki podobne do poprzedniego sezonu. Z podgrzybkami jest inaczej. Bardzo duży wysyp tych grzybów wpłynął na spadek cen. W skupie grzybiarze otrzymują od 3 złotych za III klasę do 5,5 złotego, za I -szą, czyli grzyby o małych kapeluszach. Na krajowych giełdach podgrzybki kosztują maksymalnie 8 złotych.
-
PODGRZYBKI:
- punkty skupu – 3,0-5,5 zł/kg
- giełdy – 7,0-8,0 zł/kg
Trwa skup kurek, a cena rośnie. Jeszcze 2 tygodnie temu kilogram kosztował 9 złotych, teraz nawet o 4 złote więcej. Cena grzybów na eksport wynosi maksymalnie 20 złotych.
-
KURKI:
- punkty skupu – 12-13 zł/kg
- eksport – 18-20 zł/kg
W handlu dominują teraz grzyby świeże, na mrożone i suszone chętni znajdą się znacznie później.
Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź