Po zeszłorocznym kryzysie i drastycznym spadku cen nie ma śladu.
Rynek grzybów odbił się od dna, a ceny w większości przypadków poszybowały w górę. Największe podwyżki, bo nawet ponad dwukrotne dotyczą mrożonych podgrzybków. Powodem takiej sytuacji jest brak surowca, zarówno u nas jak i zagranicą – informuje Waldemar Sopoliński z Ogólnopolskiej Izby Przetwórców i Eksporterów Runa Leśnego.
Handel grzybami jest zadawalający, większy na rynku krajowym, nieco mniejszy na zagranicznym, gdzie kupuje się ostrożniej. Klienci wolą zamawiać mniejsze partie towaru, ale za to częściej.
-
MROŻONE GRZYBY NA EKSPORT:
- borowiki – 8,0-9,0 euro/kg
- kurki – blanszowane – 5,6-7,0 euro/kg
- kurki – nieblanszowane – 4,6-5,2 euro/kg
Na eksport wysyłamy teraz mrożone borowiki w cenie od 8 do 9 Euro za kilogram. Natomiast wszystkie podgrzybki mimo wysokich stawek sprzedano już w grudniu. W ofercie eksportowej pozostały jeszcze kurki, ale te grzyby jako jedyne nie poddały się trendowi i staniały.
Na krajowym rynku drastyczny wzrost cen mrożonych podgrzybków. Za kilogram tych grzybów w hurcie trzeba zapłacić nawet 20 złotych. To ponad dwa razy więcej niż rok temu. Droższe są też borowiki.
-
MROŻONE GRZYBY W KRAJU – ceny hurtowe:
- podgrzybki – 16-20 zł/kg
- borowiki – 40-50 zł/kg
- kurki – 30-33 zł/kg
Ciężka sytuacja jest na rynku suszonych grzybów. Surowca w całym kraju brakuje. Importerzy wykorzystując lukę na rynku, szybko sprowadzili dużej ilości suszonych borowików z Chin.
Problem w tym, że nikt ich nie chce kupować. Klienci obawiają się o jakość. Powodzeniem cieszy się natomiast surowiec bułgarski i rosyjski.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź