Do Świąt coraz bliżej, a suszonych grzybów jest mało i ceny wysokie. Sezon na podgrzybki był intensywny, ale krótki, dlatego przetwórcy nie zdążyli z przygotowaniem surowca.
Za kilogram polskich suszonych podgrzybków w hurcie trzeba zapłacić od 100 do nawet 160 złotych, a borowiki kosztują 250 złotych.
- POLSKIE SUSZONE GRZYBY – ceny hurtowe:
- podgrzybki – 100-160 zł/kg
- borowiki – 250 zł/kg
W dużych sieciach handlowych są już o 50 złotych droższe. Sporo grzybów dociera do nas z innych krajów Unii Europejskiej, ale można znaleźć też surowiec z Chin, nie do odróżnienia dla przeciętnego klienta.
Mrożone kupowane są głównie podgrzybki. Deficyt borowików podniósł ich ceny i z tego powodu chętnych do zakupu jest teraz znacznie mniej niż można by przypuszczać. Całe podgrzybki kosztują maksymalnie 14 złotych za kilogram, kurki 36 złotych, a borowiki nawet 48.
- MROŻONE GRZYBY (całe) – ceny hurtowe:
- podgrzybki – 9-14 zł/kg
- kurki – 27-36 zł/kg
- borowiki – 36-48 zł/kg
Sporo mrożonych grzybów eksportujemy do Włoch, Niemiec, Francji i Hiszpanii. Teraz są wysyłane kurki i podgrzybki, a borowiki czekają na swoja kolej. Nasze grzyby zostały docenione, bo w tym sezonie są wyjątkowo zdrowe, inne kraje mają z tym problem. Bardzo droga jest żurawina, a to ze względu na słabe zbiory spowodowane niekorzystną pogodą. Kilogram mrożonych owoców kosztuje od 12 do nawet 20 złotych.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź