Grzyby – ceny z dn. 17.12.2010.

Do Świąt coraz bliżej, a suszonych grzybów jest mało i ceny wysokie. Sezon na podgrzybki był intensywny, ale krótki, dlatego przetwórcy nie zdążyli z przygotowaniem surowca.

Za kilogram polskich suszonych podgrzybków w hurcie trzeba zapłacić od 100 do nawet 160 złotych, a borowiki kosztują 250 złotych.

  • POLSKIE SUSZONE GRZYBY – ceny hurtowe:
  • podgrzybki – 100-160 zł/kg
  • borowiki – 250 zł/kg

W dużych sieciach handlowych są już o 50 złotych droższe. Sporo grzybów dociera do nas z innych krajów Unii Europejskiej, ale można znaleźć też surowiec z Chin, nie do odróżnienia dla przeciętnego klienta.
Mrożone kupowane są głównie podgrzybki. Deficyt borowików podniósł ich ceny i z tego powodu chętnych do zakupu jest teraz znacznie mniej niż można by przypuszczać. Całe podgrzybki kosztują maksymalnie 14 złotych za kilogram, kurki 36 złotych, a borowiki nawet 48.

  • MROŻONE GRZYBY (całe) – ceny hurtowe:
  • podgrzybki – 9-14 zł/kg
  • kurki – 27-36 zł/kg
  • borowiki – 36-48 zł/kg

Sporo mrożonych grzybów eksportujemy do Włoch, Niemiec, Francji i Hiszpanii. Teraz są wysyłane kurki i podgrzybki, a borowiki czekają na swoja kolej. Nasze grzyby zostały docenione, bo w tym sezonie są wyjątkowo zdrowe, inne kraje mają z tym problem. Bardzo droga jest żurawina, a to ze względu na słabe zbiory spowodowane niekorzystną pogodą. Kilogram mrożonych owoców kosztuje od 12 do nawet 20 złotych.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP