Drób – ceny z dn. 28.10.09.

Po bardzo dobrym początku roku, końcówka już hodowców drobiu nie zachwyca. I trudno się dziwić, bo od wielu tygodni powoli, ale systematycznie ceny wciąż idą w dół. Żywiec indyczy staniał już o 12 %, brojlery o ponad 20.

Mało klientów, ceny zbytu niskie – to zdaniem przetwórców wystarczający powód do korekty cenników. Dlatego dalsze spadki są jeszcze możliwe. Jak mówią w zakładach nawet święta niewiele tu pomogą, bo na przykład z mięsa indyczego w tym czasie sprzedają się praktycznie tylko filety, a cała reszta elementów zapełnia magazyny.

  • Indyki – ceny skupu netto:
  • indory – 4,70 – 5,22 zł/kg
  • indyczki – 4,48 – 4,80 zł/kg

Dziś w większości firm indory wyceniane są na 5 złotych za kilogram. Indyczki skupowane są średnio po 4 złote 70 groszy. Na dodatkową premię można liczyć przy wysokiej wadze filetów.

  • Brojlery – ceny skupu netto:
  • umowy kontraktacyjne – 3,00 – 3,40 zł/kg
  • wolny rynek – 2,85 – 3,00 zł/kg

Tańsze niż przed tygodniem są także brojlery. Duże zakłady płacą za nie około 3 złotych, wolny rynek o kilka % mniej.

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP