To nie jest zły rok dla producentów drobiu, ale rewelacyjny też nie.
Od czerwca, kiedy stawki były najwyższe, ceny skupu brojlerów spadły średnio o 10 %, indyków o kilkanaście. Jednak zdaniem ekspertów, hodowcy nie powinni narzekać, bo to i tak najlepszy wynik w ciągu ostatnich 5 lat.
Udało się zahamować spadki cen indyków, ale na jak długo nie wiadomo. Przetwórcy zapowiadają, że jak tylko do uboju trafią ptaki z większych czerwcowych wstawień, spróbują ponownie obniżyć stawki. W dół ceny indyków może pociągnąć też taniejąca wieprzowina.
Dziś indory kupowane są średnio po 5 złotych za kilogram, indyczki po 4 złote 70 groszy. Gęsi od początku sezonu kosztują tyle samo, czyli poniżej 5 i pół złotego. Brojlery najczęściej 3 złotych 40 groszy.
- Drób – ceny skupu netto:
- indory – 4,75 – 5,28 zł/kg
- indyczki – 4,55 – 4,86 zł/kg
- gęsi – 5,30 – 5,40 zł/kg
- brojlery – 3,25 – 3,50 zł/kg
Przetwórcy drobiu, boją się recesji na niemieckim rynku. Jeśli u naszych zachodnich sąsiadów popyt na mięso spadnie, mogą zacząć się kłopoty z zagospodarowanie nadwyżek na krajowym rynku.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź