Drób – ceny z dn. 21.08.09.

Handel drobiem na giełdach towarowych wciąż słaby, choć wydawałoby się, że im bliżej września, tym powinno być lepiej.

Mimo to, w tym tygodniu ceny przestały spadać, a większości asortymentu zaczęły iść w górę. Zadaniem maklerów jest to spowodowane brakami żywca drobiowego w niektórych regionach. Czy taki trend się utrzyma, trudno przewidzieć.

  • KURCZAKI ceny transakcyjne:
  • tuszki – poniedziałek – 5,20-5,30 zł/kg – dzisiaj – 5,40-5,60 zł/kg
  • ćwiartki – poniedziałek – 4,80-5,60 zł/kg – dzisiaj – 5,00-5,60 zł/kg
  • filety – poniedziałek – 11,80-12,50 zł/kg – dzisiaj – 11,80-12,50 zł/kg

Kilogram tuszek z kurczaków kosztuje dzisiaj nawet 5 złotych 60 groszy, czyli o 30 groszy więcej niż w poniedziałek. Podrożały także ćwiartki. Tylko filety pozostały na stałym poziomie

Drożeją także skórki drobiowe, których zaczyna na krajowym rynku brakować. Natomiast kończący się powoli sezon grillowi wpływa na obniżki cen skrzydełek. I to na razie jedyny surowiec, który tanieje- nawet o 20 %. Za kilogram tego towaru klienci płacą około 4 złotych.

  • PODROBY Z KURCZAKÓW:
  • wątróbki – 2,00 – 2,40 zł/kg
  • serca – 3,30 – 3,80 zł/kg
  • żołądki – 3,40 – 3,80 zł/kg

Różnice w cenach podrobów są niewielkie, a popyt niestety niezmiennie mały. Najtańsze są wątróbki. Maksymalnie za kilogram klienci giełd zapłacą 2 złote 40 groszy.

Anna Borowska rolna.tvp.pl