Drób – ceny z dn. 19.01.2010.

Producenci jaj podsumowują bardzo udany rok. Wysokie stawki, pewny zbyt – tak minął właścicielom kurników 2009 rok, a następny nie zapowiada się gorzej.

Staniał tylko surowiec dla przetwórstwa. Jeszcze przed świętami kilogram jaj kosztował ponad 4 złote. Teraz można go kupić już po 3 i pół złotego. Ale to jedyny sygnał, że święta już za nami. Bo na jaja konsumpcyjne popyt nie słabnie.

  • Jaja – hurtowe ceny zbytu:

  • XL – 0,33 – 0,35 zł/szt.
  • L – 0,29 – 0,31 zł/szt.
  • M – 0,24 – 0,26 zł/szt.
  • S – 0,20 – 0,22 zł/szt.

Wciąż chętnie kupują je eksporterzy. Zbyt jest duży, a ceny wysokie. Od 20 groszy za najmniejsze sztuki, do ponad 30 za największe.

W zupełnie innych nastrojach są teraz hodowcy kurczaków. Tu początek roku przyniósł przeceny i tak już mało opłacalnych stawek.

  • Kurczaki – ceny skupu:

  • umowy kontraktacyjne – 2,80 – 3,20 zł/kg
  • wolny rynek – 2,50 – 2,90 zł/kg

Tylko za kurczaki małe tzw. grillowe, niektóre firmy gotowe są płacić powyżej 3 złotych za kilogram. W pozostałych ubojniach ceny skupu zaczynają się od 2 i pół złotego.

  • Indyki – ceny skupu:

  • indory – 4,30 – 4,62 zł/kg
  • indyczki – 4,10 – 4,32 zł/kg

Minimalnie tanieją też indyki. Indory skupowane są średnio po 4 i pół złotego za kilogram. Indyczki kosztują najczęściej 4 złote 25 groszy.

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP