W ciągu tygodnia sytuacja na rynku drobiu zmieniła się o 180 stopni. Nikt już nie liczył na większy ruch przed świętami, jednak popyt na kurczaki i indyki gwałtownie wzrósł, a wraz z nim także ceny. Cała produkcja sprzedaje się na bieżąco.
Tuszki z kurczaków w ciągu tygodnia zdrożały aż o złotówkę za kilogram, wyższe są także ceny ćwiartek, nóg i filetów, czyli szlachetniejszych elementów poszukiwanych na Święta.
-
KURCZAKI – ceny transakcyjne:
- tuszki – 4,90 – 5,10 zł/kg
- ćwiartki – 3,50 – 4,00 zł/kg
- filety – 10,00 – 11,00 zł/kg
Ale towaru nie brakuje. W przyszłym tygodniu dużego ruchu maklerzy spodziewają się już tylko w poniedziałek.
Natomiast niewielkie jest teraz zainteresowanie skrzydełkami, skórkami czy mięsem mechanicznie odkostnionym. Ceny tych pozycji pozostały na niskim poziomie lub spadły.
-
PODROBY – ceny transakcyjne:
- żołądki – 2,50 – 2,90 zł/kg
- wątróbki – 1,90 – 2,40 zł/kg
- serca – 3,40 – 3,80 zł/kg
Podobnie jest z podrobami. Mocno staniały żołądki. Można je dostać już po 2,5 złotego za kilogram. Ceny wątróbek dosyć stabilne. Ale zapasów nie ma.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź