Drób – ceny z dn. 17.11.2010.

W transakcjach drobiem stagnacja. Podaż na giełdach towarowych równoważy popyt. Poszukiwane są jedynie filety z kur mięsnych i mięso produkcyjne. Ceny utrzymują się na podobnym poziomie z ubiegłego tygodnia. Zdaniem maklerów na jakiekolwiek zmiany wpłynąć mógłby tylko kurs walut, a ten na razie jest stabilny. Do pierwszych dni grudnia nikt nie spodziewa się poważniejszych ruchów.

Tuszki z kurczaków kosztują maksymalnie 4 złote 60 groszy, ćwiartki 4 złote, za filety sprzedawane na krajowym rynku można dostać maksymalnie 12, te przeznaczone na eksport są prawie o 1,5 złotego droższe, ale tu obowiązują głównie kontrakty.

Natomiast sporo wysyłamy w tym okresie skórek drobiowych oraz mięsa mechanicznie odkostnionego na wschód, między innymi do krajów nadbałtyckich. Ich ceny są teraz wysokie, ale zdaniem maklerów taki stan potrwa najwyżej 2-3 tygodnie, potem aż do lutego towar będzie zalegał w magazynach. Więc to ostatni moment na zyskowne transakcje. Natomiast już zaczynają tanieć skrzydełka. Kilogram kosztuje niewiele ponad 3 złote.

Stabilne są ceny podrobów. Żołądki kosztują maksymalnie 2 złote 80 groszy. Niewiele droższe są serca.

  • KURCZAKI – giełdy towarowe ceny transakcyjne:

  • tuszki – 4,40 – 4,60 zł/kg
  • ćwiartki – 3,60 – 4,00 zł/kg
  • filety kraj – 11,00 – 12,00 zł/kg
  • filety eksport – 11,80 – 13,40 zł/kg
  • KURCZAKI – giełdy towarowe ceny transakcyjne:

  • MOM – 1,30 – 1,60 zł/kg
  • skórki – 1,10 – 1,40 zł/kg
  • PODROBY Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe ceny transakcyjne:

  • żołądki – 2,60 – 2,80
  • serca – 2,80 – 3,00
  • wątróbki – 1,80 – 2,50

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP