W transakcjach drobiem stagnacja. Podaż na giełdach towarowych równoważy popyt. Poszukiwane są jedynie filety z kur mięsnych i mięso produkcyjne. Ceny utrzymują się na podobnym poziomie z ubiegłego tygodnia. Zdaniem maklerów na jakiekolwiek zmiany wpłynąć mógłby tylko kurs walut, a ten na razie jest stabilny. Do pierwszych dni grudnia nikt nie spodziewa się poważniejszych ruchów.
Tuszki z kurczaków kosztują maksymalnie 4 złote 60 groszy, ćwiartki 4 złote, za filety sprzedawane na krajowym rynku można dostać maksymalnie 12, te przeznaczone na eksport są prawie o 1,5 złotego droższe, ale tu obowiązują głównie kontrakty.
Natomiast sporo wysyłamy w tym okresie skórek drobiowych oraz mięsa mechanicznie odkostnionego na wschód, między innymi do krajów nadbałtyckich. Ich ceny są teraz wysokie, ale zdaniem maklerów taki stan potrwa najwyżej 2-3 tygodnie, potem aż do lutego towar będzie zalegał w magazynach. Więc to ostatni moment na zyskowne transakcje. Natomiast już zaczynają tanieć skrzydełka. Kilogram kosztuje niewiele ponad 3 złote.
Stabilne są ceny podrobów. Żołądki kosztują maksymalnie 2 złote 80 groszy. Niewiele droższe są serca.
-
KURCZAKI – giełdy towarowe ceny transakcyjne:
- tuszki – 4,40 – 4,60 zł/kg
- ćwiartki – 3,60 – 4,00 zł/kg
- filety kraj – 11,00 – 12,00 zł/kg
- filety eksport – 11,80 – 13,40 zł/kg
-
KURCZAKI – giełdy towarowe ceny transakcyjne:
- MOM – 1,30 – 1,60 zł/kg
- skórki – 1,10 – 1,40 zł/kg
-
PODROBY Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe ceny transakcyjne:
- żołądki – 2,60 – 2,80
- serca – 2,80 – 3,00
- wątróbki – 1,80 – 2,50
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź