Drób – ceny z dn. 16.09.2010.

Na rynku drobiu od dawna nie było tak spokojnie. I co najważniejsze , ten spokój przynosi branży same korzyści. Ceny są na stabilnym poziomie, a nawet daje się zauważyć tendencję wzrostową. Białym mięsem handluje się znacznie lepiej niż wieprzowiną, bo klienci sami zgłaszają coraz więcej ofert zakupu – komentują maklerzy.

O szaleństwie zakupów mówić wprawdzie jeszcze nie można, ale kilkanaście transakcji tygodniowo to duży sukces – mówią handlowcy. Zainteresowaniem kupujących cieszą się skrzydełka, udka i ćwiartki. Najwięcej zamówień, jest jak zawsze na filety z piersi. Ale mimo popytu ceny na stałych poziomach – kilogram filetów z kurczaka to koszt maksymalnie 13 złotych.

  • Elementy z kurczaka oferty sprzedaży:

  • wątróbki – 1,90 – 2,40 zł/kg
  • serca – 2,50 – 2,80 zł/kg
  • żołądki – 2,50 – 3,50 zł/kg
  • ćwiartki – 4,10 – 4,90 zł/kg
  • skrzydła – 4,10 – 5,30 zł/kg
  • podudzia – 6,00 – 6,80 zł/kg
  • filety z piersi – 12,90 – 13,00 zł/kg

Są też elementy, których maklerzy mogliby sprzedać znacznie więcej, gdyby pojawiły się na rynku – to mięso kurze. Mniejsza podaż kur sprawiła, że zapasy szybko topnieją i na większe ilości trzeba poczekać kilka tygodni – do zamknięcia cyklu produkcyjnego. Nie ma za to problemów z mięsem indyczym. Stawki bardzo wyważone. Za kilogram filetów z piersi indyka kupujący płacą 12 i pół złotego, za kilogram skrzydełek średnio 6 złotych 50 groszy.

  • Elementy z indyka oferty sprzedaży:

  • wątróbki – 2,50 – 2,80 zł/kg
  • serca – 2,60 – 2,80 zł/kg
  • podudzia – 3,40 – 3,80 zł/kg
  • skrzydła – 5,40 – 7,45 zł/kg
  • mięsa drobne – 5,30 – 8,50 zł/kg
  • filety z piersi – 12,20 – 12,50 zł/kg

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP