Drób – ceny z dn. 15.06.2010.

Na giełdach towarowych spadają ceny drobiu. W porównaniu z początkiem czerwca obniżki wynoszą średnio złotówkę za kilogram. Minął długi weekend, minął apetyt na grilla.

Najbardziej staniały tuszki z kurczaków, które teraz kosztują maksymalnie 5 złotych. W dół idą też ceny filetów. Za kilogram klienci płacą nie więcej niż 13 złotych. Dosyć stabilne są za to ceny skrzydełek.

  • KURCZAKI – ceny transakcyjne:

  • tuszki – 4,80-5,00 zł/kg
  • filety – 12,50-13,00 zł/kg
  • skrzydełka – 4,00-5,00 zł/kg

Zupełnie inaczej jest z ćwiartkami. Tych zdecydowanie brakuje. W okresie wzrostu popytu na drób nie opłacało się mrozić żadnych partii towaru, bo wszystko sprzedawano na bieżąco. A teraz brak jakichkolwiek zapasów, powoduje, że ceny brakujących elementów utrzymują się na wysokim poziomie.

Kilogram ćwiartek kosztuje od 4 złotych 80 groszy do 5 złotych 20 groszy.

  • KURCZAKI – ceny transakcyjne:

  • ćwiartki – 4,80-5,20 zł/kg

Mimo, że rozpoczął się sezon na konserwy, nie ma zupełnie zainteresowania podrobami do produkcji na przykład pasztetów, nie rosną także ceny.

Kilogram wątróbek kosztuje maksymalnie 2 złote 40 groszy, a żołądków 3 złote 30 groszy.

  • PODROBY Z KURCZAKÓW – ceny transakcyjne:

  • żołądki – 3,00-3,30 zł/kg
  • wątróbki – 2,00-2,40 zł/kg
  • serca – 3,00-3,50 zł/kg

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP