Na giełdach towarowych nadal brakuje drobiu, a ceny z niewielkimi tylko wahaniami utrzymują się na bardzo wysokim poziomie. I na razie, dopóki dłuższe upały nie nadejdą i jednocześnie nie zaczną docierać duże partie żywca do punktów skupu w zakładach, taka sytuacja powinna się utrzymać – oceniają maklerzy.
Chociaż ceny tuszek kurczaków w tym tygodniu lekko staniały, o 10-20 groszy za kilogram, to już na przykład filety z piersi wręcz przeciwnie. O cenie poniżej 14 złotych na rynku krajowym można zapomnieć, chociaż jeszcze tydzień temu klienci płacili o złotówkę mniej. Nie mówiąc o końcówce lipca.
-
FILETY Z PIERSI KURCZAKÓW – giełdy towarowe ceny transakcyjne:
- dzisiaj – 14,0-14,5 zł/kg
- tydzień temu – 13,0-14,2 zł/kg
- 2 tygodnie temu – 11,4-12,5 zł/kg
Inne elementy takie jak ćwiartki, skrzydełka, czy uda raczej na stabilnym poziomie. Bardzo dobrze sprzedają się teraz tzw. baatery, czyli bardzo rozdrobnione mięso dodawane m.in. do parówek. Im zawiera jaśniejsze i grubsze części, tym droższe.
Ten asortyment w 90 % pochodzi z produkcji krajowej, reszta dociera do nas z zagranicy. Ceny za kilogram to 2,5 nawet do 7,5 złotego. Natomiast skórki z kurczaków, nie cieszące się ostatnio zainteresowaniem handlowców, kosztują maksymalnie 1 złoty 30 groszy za kilogram. Indycze są o 30 groszy tańsze.
-
ASORTYMENT Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe ceny transakcyjne:
- baatery – 2,5-7,5 zł/kg
- skórki – 1,0-1,3 zł/kg
Trochę lepiej sprzedają się podroby, ale i tak handel nimi jest mizerny. Wątróbki kosztują maksymalnie 2 złote 20 groszy, żołądki są o złotówkę droższe.
-
PODROBY Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe ceny transakcyjne:
- wątróbki – 1,8-2,2 zł/kg
- żołądki – 2,7-3,2 zł/kg
- serca – 3,3-3,7 zł/kg
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź