Drób – ceny z dn. 11.08.2010.

Na giełdach towarowych nadal brakuje drobiu, a ceny z niewielkimi tylko wahaniami utrzymują się na bardzo wysokim poziomie. I na razie, dopóki dłuższe upały nie nadejdą i jednocześnie nie zaczną docierać duże partie żywca do punktów skupu w zakładach, taka sytuacja powinna się utrzymać – oceniają maklerzy.

Chociaż ceny tuszek kurczaków w tym tygodniu lekko staniały, o 10-20 groszy za kilogram, to już na przykład filety z piersi wręcz przeciwnie. O cenie poniżej 14 złotych na rynku krajowym można zapomnieć, chociaż jeszcze tydzień temu klienci płacili o złotówkę mniej. Nie mówiąc o końcówce lipca.

  • FILETY Z PIERSI KURCZAKÓW – giełdy towarowe ceny transakcyjne:

  • dzisiaj – 14,0-14,5 zł/kg
  • tydzień temu – 13,0-14,2 zł/kg
  • 2 tygodnie temu – 11,4-12,5 zł/kg

Inne elementy takie jak ćwiartki, skrzydełka, czy uda raczej na stabilnym poziomie. Bardzo dobrze sprzedają się teraz tzw. baatery, czyli bardzo rozdrobnione mięso dodawane m.in. do parówek. Im zawiera jaśniejsze i grubsze części, tym droższe.
Ten asortyment w 90 % pochodzi z produkcji krajowej, reszta dociera do nas z zagranicy. Ceny za kilogram to 2,5 nawet do 7,5 złotego. Natomiast skórki z kurczaków, nie cieszące się ostatnio zainteresowaniem handlowców, kosztują maksymalnie 1 złoty 30 groszy za kilogram. Indycze są o 30 groszy tańsze.

  • ASORTYMENT Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe ceny transakcyjne:

  • baatery – 2,5-7,5 zł/kg
  • skórki – 1,0-1,3 zł/kg

Trochę lepiej sprzedają się podroby, ale i tak handel nimi jest mizerny. Wątróbki kosztują maksymalnie 2 złote 20 groszy, żołądki są o złotówkę droższe.

  • PODROBY Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe ceny transakcyjne:

  • wątróbki – 1,8-2,2 zł/kg
  • żołądki – 2,7-3,2 zł/kg
  • serca – 3,3-3,7 zł/kg

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP