Tak złej sytuacji nie pamiętamy – mówią maklerzy. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia, nie ma handlu ani wieprzowiną, ani drobiem, a ceny spadły do takiego poziomu, że nie opłaca się nawet import tańszego zwykle mięsa z zachodu. Zakłady zostają z dużymi zapasami wędlin i głowią się co z tym towarem zrobić.
Nikt już nie liczy na to, że obroty przed świętami będą o 10-20 % większe, a tak zwykle bywało w tym okresie.
Teraz ważna jest każda transakcja. Niektórzy mają nadzieję na większą sprzedaż w następnym tygodniu, ale zdaniem maklerów sytuacja niewiele się zmieni, bo nie ma popytu w handlu detalicznym. W ciągu tygodnia ceny drobiu znowu spadły.
-
KURCZAKI – ceny transakcyjne:
- Tuszki – 4,10-4,20 zł/kg
- Ćwiartki – 3,20-3,30 zł/kg
- Skrzydełka – 2,50-3,00 zł/kg
- Filety – 9,80-10,50 zł/kg
W przypadku kurczaków nawet o 20-40 groszy. Teraz kilogram tuszek kosztuje maksymalnie 4 złote 20 groszy, a ćwiartek 3 złote 20 groszy. Bardzo staniały też skrzydełka. Tylko filety z kurczaków nie zmieniły cenników.
-
PODROBY – ceny transakcyjne:
- Żołądki – 2,50-3,50 zł/kg
- Serca – 3,00-3,50 zł/kg
- Wątróbka – 1,90-2,50 zł/kg
Ale już skórki i mięso mechanicznie odkostnione nie były w stanie utrzymać ceny. Wszystkie podroby też staniały, najbardziej żołądki i wątróbki. Kilogram wątróbek kosztuje teraz maksymalnie 2,5 złotego, ale najczęściej klienci płacą około 2 .
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź