Koniec rewelacji na rynku drobiu. W ślad za wieprzowiną od początku września tanieją też brojlery. I chociaż surowca wcale nie ma za dużo, średnio ceny spadły już o 10 %. Wszystko przez coraz mniejszy zbyt – dodają przetwórcy.
Od dziś znów kilka firm wprowadziło korekty w cennikach. Stawki spadają nawet kilka razy w tygodniu. I tak za brojlery, duże zakłady płacą dziś od 3 złotych 20 groszy do 3 złotych 43 groszy, wolny rynek jeszcze mniej. Wyższe ceny obowiązują z reguły za mniejsze kurczaki tzw. grilowe.
- Żywiec drobiowy – ceny skupu netto:
- brojlery umowy kontraktacyjne – 3,20 – 3,43 zł/kg
- brojlery wolny rynek – 3,00 – 3,30 zł/kg
- indory – 4,75 – 5,28 zł/kg
- indyczki – 4,55 – 4,86 zł/kg
Jeśli handel nadal będzie słaby dalszych obniżek nie uda się prawdopodobnie uniknąć. Ale przetwórcy liczą jeszcze na eksport. Bo przy wysokim kursie euro i cenach tuszek na krajowym rynku poniżej 5 złotych za kilogram nasz towar powinien znów stać się atrakcyjny dla klientów z zachodu.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź