Na liście towarów, które nie znajdują nabywców, tuż obok wieprzowiny zajął miejsce drób.
I nie są w stanie tego zmienić ani niskie ceny, ani sezon grillowy, który przecież wciąż trwa. Tanieją nawet wątróbki, chociaż teraz nie powinny, bo to jeden z intensywniejszych okresów produkcji pasztetów.
Kilogram wątróbek z kurczaka można już kupić poniżej 2 złotych za kilogram, choć i zdarzają się wyższe oferty. Duża rozbieżność jest w cenach wątróbek z indyka.
- WĄTRÓBKI giełdy towarowe:
- kurczak – 1,80 – 2,45 zł/kg
- indyk – 2,80 – 4,10 zł/kg
Spore spadki na rynku skrzydełek. Tu zaledwie w ciągu dwóch tygodni przeceny sięgnęły nawet złotówki za kilogram.
- SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA – giełdy towarowe:
- wrzesień – 4,00 – 4,20 zł/kg
- sierpień – 4,80 – 5,20 zł/kg
Obniżkom nie oparły się też drobiowe tuszki czy ćwiartki. Tanieje właściwie wszystko poza filetami z piersi. Tu spadek cen powstrzymuje eksport. Firmy wysyłając filety za zachodnią granicę dostają około 13 złotych za kilogram. I chociaż średnie ceny na krajowym rynku wynoszą 11,5 złotego, to i tak za dużo, aby znaleźć nabywców.
Małgorzata Motecha-Pastuszko rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź