Drób – ceny z dn. 03.11.09.

Podaż drobiu jest wystarczająca, a przetwórcy robią zakupy tylko na zaspokojenie bieżących potrzeb.

Ze względu na koszty przechowywania nikomu nie opłaca się teraz mrozić mięsa – ocenia Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi. I tylko ceny niektórych elementów idą w dół.

W ciągu tygodnia wyraźnie staniały ćwiartki z kurczaków. Teraz za kilogram trzeba zapłacić maksymalnie 4 złote. Spadły także ceny filetów. W dół idą skrzydełka, na które jest niewielki popyt.

  • KURCZAKI – ceny transakcyjne:

  • tuszki – 4,30 – 4,60 zł/kg
  • ćwiartki – 3,50 – 4,00 zł/kg
  • filety – 9,80 – 10,50 zł/kg
  • skrzydełka – 3,20 – 3,50 zł/kg

Teraz mimo korzystnego dla eksporterów kursu Euro nie wysyłamy drobiu za granicę, do maklerów docierają jedynie sygnały o lekkim ruchu w nieformalnym handlu z Ukrainą.

Na mięso mechanicznie odkostnione, czy szyje ze skórą chętnych niewielu, natomiast nadal sporo jest pytań od zagranicznych kontrahentów z Dalekiego Wschodu o kurze łapy i łby.

  • PODROBY Z KURCZAKÓW – ceny transakcyjne:

  • wątróbki – 1,80 – 2,50 zł/kg
  • żołądki – 3,00 – 3,60 zł/kg
  • serca – 2,80 – 3,80 zł/kg

Spora jest rozbieżność cenowa w ofertach sprzedaży podrobów. Największe różnice notuje się w przypadku serc z kurczaków. Kilogram kosztuje od 2 złotych 80 groszy do 3 złotych 80 groszy.

Zdaniem maklerów ceny do połowy grudnia powinny się utrzymać na podobnym poziomie, tylko przed Świętami Bożego Narodzenia mogą na chwilę lekko wzrosnąć.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP