Na niestabilnym z reguły rynku drobiu, wyjątkowo stabilnie. Zakłady od kilku tygodni nie zmieniają cenników. Co z tego, dodają hodowcy jeśli mieszalnie pasz coraz bardziej cenią swój towar, a to tak samo wpływa na spadek opłacalności jak korekty cen skupu.
Koszty podwyżek cen pasz uderzą albo w hodowców, albo w przetwórców, bo handel wyższych cen zbytu nie zaakceptuje. I tak dziś za brojlery można dostać od 3 złotych 30 groszy do 3 złotych 60 groszy za kilogram żywca. To żadna rewelacja, bo bywało ze ceny sięgały już 4 złotych.
-
Brojlery:
- wolny rynek – 3,50 – 3,60 zł/kg
- umowy kontraktacyjne – 3,30 – 3,40 zł/kg
Różnice między wolnym rynkiem, a umowami kontraktacyjnymi nie są duże, a to oznacza, że o towar nikt się nie bije. Stabilnie na rynku indyków, jeszcze w sierpniu ceny rosły, teraz stanęły. Indyczki skupowane są średnio po 4 złote 60 groszy, indory są o 20 – 30 groszy droższe.
-
Indyki ceny skupu netto:
- indyczki – 4,44 – 4,80 zł/kg
- indory – 4,70 – 5,10 zł/kg
Względna równowaga, także w produkcji gęsi. Jednak nadal obowiązują ceny zaliczkowe, bo kontraktów z niemieckim odbiorcami nie udało się jeszcze podpisać. Hodowcy dostają około 5 i pół złotego za kilogram żywca. To mniej niż przed rokiem i zdecydowanie mniej niż 2 lata temu.
-
Gęsi – średnie ceny skupu:
- teraz – 5,20 – 5,60 zł/kg
- 2009 – 5,50 – 6,00 zł/kg
- 2008 – 7,50 – 8,00 zł/kg
- źródło ZD
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź