Cukier – ceny z dn. 19.11.09.

Minął półmetek kampanii cukrowniczej. Mokra aura spowodowała problemy ze zbiorami buraków. W ziemi zostaje nawet do 25% surowca, to znacznie więcej niż w normalnym sezonie. W niektórych regionach Polski ciężko wejść ze sprzętem na pola. Dlatego cześć plantatorów wstrzymuje się ze zbiorami.

Przetwórcy z kolei mają problem z wydobyciem cukru z buraków. Zwykle straty w przetwórstwie wynosiły niecałe 2%, teraz nawet 3.

  • ŚREDNIE PLONY BURAKÓW CUKROWYCH:

  • 2005 – 44 t/ha
  • 2006 – 47 t/ha
  • 2007 – 57 t/ha
  • 2008 – 48 t/ha
  • 2009 – 53 t/ha

Ale ogólnie sezon ocenia się jako bardzo dobry. Pogoda w czasie wzrostu roślin sprzyjała. Wstępne szacunki mówią o wysokich plonach, wynoszących nawet 53 tony z hektara. To jeden z najlepszych wyników w ostatnich latach. Wysoka jest też polaryzacja, średnio przekracza 17%.

Wszystko wskazuje na to, że pracujących w tym roku 18 cukrowni wyprodukuje około 1,5 miliona ton cukru, czyli powyżej krajowego limitu produkcji cukru. Ale i tak do pokrycia naszego rocznego spożycia zabraknie około 150 tysięcy ton cukru.

  • PRODUKCJA CUKRU:

  • krajowy limit – 1,405 mln ton
  • prognozy 2009 – 1,450 – 1,550 mln ton

Wciąż ubywa plantatorów, w tym roku z produkcji zrezygnowało blisko 1000 osób. Pocieszający jest tylko fakt, że powierzchnia upraw nie maleje.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP