Minął półmetek kampanii cukrowniczej. Mokra aura spowodowała problemy ze zbiorami buraków. W ziemi zostaje nawet do 25% surowca, to znacznie więcej niż w normalnym sezonie. W niektórych regionach Polski ciężko wejść ze sprzętem na pola. Dlatego cześć plantatorów wstrzymuje się ze zbiorami.
Przetwórcy z kolei mają problem z wydobyciem cukru z buraków. Zwykle straty w przetwórstwie wynosiły niecałe 2%, teraz nawet 3.
-
ŚREDNIE PLONY BURAKÓW CUKROWYCH:
- 2005 – 44 t/ha
- 2006 – 47 t/ha
- 2007 – 57 t/ha
- 2008 – 48 t/ha
- 2009 – 53 t/ha
Ale ogólnie sezon ocenia się jako bardzo dobry. Pogoda w czasie wzrostu roślin sprzyjała. Wstępne szacunki mówią o wysokich plonach, wynoszących nawet 53 tony z hektara. To jeden z najlepszych wyników w ostatnich latach. Wysoka jest też polaryzacja, średnio przekracza 17%.
Wszystko wskazuje na to, że pracujących w tym roku 18 cukrowni wyprodukuje około 1,5 miliona ton cukru, czyli powyżej krajowego limitu produkcji cukru. Ale i tak do pokrycia naszego rocznego spożycia zabraknie około 150 tysięcy ton cukru.
-
PRODUKCJA CUKRU:
- krajowy limit – 1,405 mln ton
- prognozy 2009 – 1,450 – 1,550 mln ton
Wciąż ubywa plantatorów, w tym roku z produkcji zrezygnowało blisko 1000 osób. Pocieszający jest tylko fakt, że powierzchnia upraw nie maleje.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź