Kampania cukrownicza powoli zbliża się do końca. Plony są bardzo dobre, ale pojawił się inny problem. W rozmarzających i za chwilę ponownie zamarzających burakach gwałtownie zaczęła spadać polaryzacja cukru.
-
POLARYZACJA CUKRU W BURAKACH:
- teraz – 15 %
- średnia sezonu 2009/2010 – ok. 16,7 %
Teraz polaryzacja cukru w burakach spadła do 15 %, a czasami nawet poniżej tej wartości. Jednak średnia z całego sezonu nie jest zła-uważają fachowcy, bo wynosi niewiele mniej niż 17 %.
Szacunki plonów znacznie się poprawiły z 53 ton, które i tak były zadawalające aż do 58 ton obecnie. To jeden z najlepszych wyników ostatnich lat, a może się okazać wręcz rekordowy.
Także produkcja cukru jest wysoka. Ocenia się, że będzie to ponad 1,5 miliona ton, czyli powyżej krajowego limitu.
-
PLONY BURAKÓW CUKROWYCH:
- 2005 – 44 t/ha
- 2006 – 47 t/ha
- 2007 – 57 t/ha
- 2008 – 48 t/ha
- 2009 – 58 t/ha (prognozy)
Ale i tak do pokrycia naszego rocznego spożycia zabraknie ponad 100 tysięcy ton cukru. Nie można też bardzo narzekać na ceny. W tym sezonie średnio płacono 110 złotych za tonę buraków cukrowych, czyli o blisko 27 złotych więcej niż rok wcześniej.
-
ŚREDNIE CENY BURAKÓW CUKROWYCH:
- 2009/2010 – 110 zł/t
- 2008/2009 – 83 zł/t
- przed wstąpieniem do UE – 125 zł/t
Niestety jest to nadal mniej, niż dostawali plantatorzy przed naszym wejściem do Unii Europejskiej – oceniają eksperci.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź