Wolność po amerykańsku

Koniec dyktatu dużych koncernów? Amerykański Departament Rolnictwa zapowiedział wprowadzenie przepisów, które poprawią pozycję hodowców bydła, trzody i drobiu w kontaktach z przetwórcami. Na przykład zakłady nie będą mogły faworyzować dużych dostawców i dawać im lepszych cen.

W końcu do głosu mają dojść również mniejsze farmy. Do tej pory czołowi, amerykańscy przetwórcy mięsa woleli podpisywać kontrakty wyłącznie z dużymi tuczarniami lub hodowlami. Reszcie trudno było się przebić ze swoją ofertą.

Resort rolnictwa nie zdradza jeszcze szczegółów nowej regulacji, ani nie podaje terminów jej wprowadzenia, ale wiadomo, że projekt będzie przedstawiony przedsiębiorcom już w czerwcu. Przetwórcy mięsa mówią, że obowiązujące obecnie przepisy są wystarczające. Co innego prawnicy reprezentujący grupy rolników. Uważają, że zmiana zasad rządzących rynkiem jest konieczna.

Anna Katner Redakcja Rolna TVP