Wieprzowina – ceny z dn. 27.01.2010.

Bardzo słaby handel na rynku wieprzowiny – narzekają maklerzy. Ceny krajowego surowca szybko spadają. Dlatego nie opłaca się teraz sprowadzać mięsa z zagranicy, a jeśli już to w zdecydowanie mniejszej ilości niż dotychczas.

Umiarkowane zainteresowanie jest głównie półtuszami wieprzowymi. Polskie pełne kosztują maksymalnie 5 złotych 20 groszy za kilogram, importowane bez głowy są o 80 groszy droższe.

  • PÓŁTUSZE WIEPRZOWE – ceny transakcyjne:

  • krajowe kl.E – 5,10-5,20 zł/kg
  • importowane – 6,00 zł/kg

Producenci kupują więc ¾ krajowego surowca, a jedynie ¼-tą dokupują z zagranicy, żeby wyprodukować odpowiedniej jakości wędliny.

Niewielki popyt jest też na łopatkę z importu po maksymalnie 5 złotych 30 groszy i przodki duńskie średnio po 4 złote 85 groszy.

  • WIEPRZOWINA – ceny transakcyjne:

  • łopatka z/k – 5,15-5,30 zł/kg
  • przodki duńskie – 4,80-4,90 zł/kg
  • karkówka z/k – 6,80-6,90 zł/kg
  • schab b/k – 11,50-11,80 zł/kg

Bardzo tani jest natomiast schab oraz karkówka, a mimo to sprzedaży nie ma. O szynkę nie pyta teraz zupełnie nikt.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP