Wieprzowina – ceny z dn. 18.11.2010.

Za trzy tygodnie ceny mięsa najprawdopodobniej osiągną apogeum, a potem… znowu przymusowe wakacje – komentują maklerzy giełd towarowych.

Sprzedaż, choć bardzo powoli, to jednak nabiera rozpędu, a apetyty przymierzających się do zakupów klientów, rosną. Do ścisłej czołówki coraz lepiej sprzedających się towarów dołącza mało do tej pory atrakcyjna łopatka. Oprócz „nieśmiertelnych” półtusz wieprzowych, oczywiście, sprzedawanych o każdej porze roku.

Ale choć niewątpliwie ceny czynią cuda, trudno podawać wymierne wartości, bo tu zmiany jeszcze szybsze, niż w pociągu ekspresowym. Stacje wyznacza kurs euro, a ten ostatnio bywa bardzo zmienny. Na razie z korzyścią dla naszych przetwórców. Bo chociaż na zachodzie Europy ceny mięsa wyraźnie idą w górę, u nas – dzięki zawirowaniom walutowym – udaje się przynajmniej na razie utrzymać „stare” stawki. Łopatka w tzw. cięciu 4D mrożona kosztuje 8 złotych za kilogram. Schłodzona, z kością prawie 6 złotych.

  • ŁOPATKA WIEPRZOWA giełdy towarowe:

  • mrożona, cięcie 4D (w magazynie) – 8,00 zł/kg
  • schłodzona, cięcie tenisowe (z dostawą) – 5,90 zł/kg

Rośnie też łańcuszek chętnych na kupno szlachetniejszych gatunków mięs. Coraz lepiej sprzedaje się dotychczas niechciana karkówka, ale także schab i dobrej klasy boczek.

  • WIEPRZOWINA giełdy towarowe:

  • karkówka b/k – 10,00 – 12,40 zł/kg
  • schab b/k – 12,50 – 13,60 zł/kg
  • schab z/k – 8,50 – 9,90 zł/kg

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP