Wieprzowina – ceny z dn. 08.06.2010.

To nie jest najlepszy rok dla rynku wieprzowego. Zarówno handlowcy, jak i producenci liczyli na to, że czerwiec przyniesie zmiany na lepsze – ceny pójdą w górę, a klientów będzie przybywało z każdą chwilą.

Tymczasem z tych życzeń spełniło się tylko to pierwsze. I to raczej na krótko, bo przy obecnych wyższych cenach zaczyna topnieć i tak już niewielka liczba chętnych do zakupów. Powoli więc, ale nadchodzi czas korekt.

I tak pierwsze obniżki zawitały do giełdowych ceduł. 9-cio złotowe stawki za kilogram karkówki z kością stawki, były nie do przyjęcia dla potencjalnych klientów, a to zaowocowało zerową sprzedażą w ubiegłym tygodniu.

Dlatego dzisiaj jeśli ktoś chce sprzedać karkówkę z kością, musi liczyć się ze spadkiem ceny do 8 złotych. Udaje się handlować łopatką, schabem i przodkami, ale są to bardzo wyważone transakcje. Pozostałe elementy, m.in. szynka czy mięsa drobne, nie znajdują nabywców w ogóle. Przetwórcy nie kupują nic, ponad to co jest im niezbędne – jeśli ktoś przerabia konkretne elementy, to tylko je kupuje.

O zakupach na letni sezon na razie nikt nie myśli, bo pogoda zdecydowanie nie sprzyja zwiększonemu spożyciu mięsa. Przetwórcy martwią się więc tym, gdzie upłynnić już posiadany towar, a nie myślą o robieniu zapasów. Sprzedaży nie sprzyjają też wysokie ceny, bo karkówka jest na razie jedynym elementem, który jest tańszy niż tydzień temu. Pozostałe są niestety albo na wysokich ubiegło tygodniowych poziomach, albo są droższe.

  • Elementy wieprzowe – ceny transakcyjne:

  • łopatka z kością – 5,80-6,00 zł/kg
  • przodki – 6,40-6,60 zł/kg
  • karkówka z kością – 7,80-8,00 zł/kg
  • schab bez kości – 14,00-14,50 zł/kg
  • Półtusze wieprzowe kl. E – ceny transakcyjne:

  • kraj – 6,50-6,80 zł/kg
  • import – 7,00-7,20 zł/kg

Tak jest z półtuszami. Jeszce w ubiegłym tygodniu krajowe półtusze w klasie E kosztowały maksymalnie do 6 złotych 30 groszy, dzisiaj ich ceny wzrosły nawet o 50 groszy za kilogram.

Stella Norowska Redakcja Rolna TVP