Wieprzowina – ceny z dn. 07.09.2010.

Polacy chyba przestali jeść mięso – mówią handlowcy. Popyt jest praktycznie zerowy i nawet obniżanie cen nie pomaga w zdobywaniu klientów. Tak słabego sezonu nie było od lat, a najgorsze jest to, że nie zanosi się na poprawę – dodają maklerzy.

A, że na rynku jest gorzej niż źle, najlepiej widać po cenach półtusz wieprzowych. Jeszcze w ubiegłym tygodniu cena transakcyjna półtusz w klasie E sięgała 6 złotych 70 groszy za kilogram. Dzisiaj jest o blisko złotówkę taniej. A klientów brak. Maklerzy handlujący mięsem mówią wprost – do tej pory jeśli nie udawało się zawierać umów na sprzedaż krajowej wieprzowiny, zawsze można było znaleźć chętnych na towar z importu – dzisiaj stoi wszystko. Kupujący są rzadkością, a w ofertach sprzedaży można przebierać jak w ulęgałkach. Komu zależy na znalezieniu nabywców choćby na część surowca, musi liczyć się z koniecznością sporego opuszczenia cen. I tak np., w ofertach sprzedaży kilogram łopatki bez kości kosztuje nawet 9 złotych, ale żeby zawrzeć transakcję trzeba zaoferować klientom wysokiej jakości towar po 8 złotych 30 groszy. Podobnie jest ze sprzedażą karkówki, szynki czy schabu – można szukać chętnych tylko na prawdziwe okazje.

  • Wieprzowina – Półtusze kl. E – ceny transakcyjne:

  • ubiegły tydzień – 6,60 – 6,70 zł/kg
  • teraz – 5,70 – 5,90 zł/kg
  • Elementy wieprzowe bez kości oferty sprzedaży:

  • łopatka – 8,20 – 9,00 zł/kg
  • boczek – 6,30 – 10,00 zł/kg
  • szynka – 8,50 – 12,50 zł/kg
  • karkówka – 11,50 – 13,50 zł/kg
  • schab – 13,40 – 14,50 zł/kg

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP