Wieprzowina – ceny z dn. 07.01.2011.

Obawiano się, że negatywnie na handel wieprzowiną na giełdach towarowych mogą wpłynąć informacje o znalezionych w niemieckich paszach dla drobiu i trzody chlewnej dioksynach. Rozpoczęto tam wycofywanie z dystrybucji mięsa podejrzanego o skażenie. Mogło to przyczynić się do równoczesnego podwyższenia cen mięsa przez Belgię i Holandię. Na razie takich zmian nie ma i transakcje przebiegają bez przeszkód, choć jest ich niewiele.

Podsumowując cały tydzień, handel jest mizerny, teraz wszyscy czekają na obniżki u zachodnich kontrahentów i kolejne spadki euro. I z zakupami się nie śpieszą . Ceny półtusz klasy E w cięciu agencyjnym to teraz 6 złotych 20 groszy. Łopatka z kością kosztuje od 5 złotych 10 groszy do 5 złotych 40 groszy. Najdrożej jest w Belgii. Za kilogram karkówki z kością trzeba zapłacić maksymalnie 7 złotych 40 groszy, za szynkę o 20 groszy mniej. Poszukiwany jest schab bez kości, ale wszyscy liczą na obniżenie wysokich jeszcze świątecznych stawek w przyszłym tygodniu.

  • WIEPRZOWINA na giełdach towarowych – ceny transakcyjne:

  • półtusze kl.E (cięcie agencyjne) – 6,20 zł/kg
  • łopatka z/k – 5,10-5,40 zł/kg
  • karkówka z/k – 7,10-7,40 zł/kg
  • szynka z/k – 7,00-7,20 zł/kg
  • schab b/k – 12,70-12,80 zł/kg

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP