Wieprzowina – ceny z dn. 07.01.2010.

Powoli rozkręca się handel na rynku wieprzowiny. Transakcji przybywa. W tym tygodniu spore zainteresowanie jest belgijskimi półtuszami oraz przodkami. Przy stałych kontraktach importerzy mogą teraz liczyć na atrakcyjne ceny.

Półtusze klasy E sprowadzane z Belgii kosztują około 6 złotych 20 groszy za kilogram, za importowane przodki trzeba zapłacić od 5,5 do 5 złotych 80 groszy.

  • WIEPRZOWINA – ceny transakcyjne – import:

  • półtusze kl. E – 6,20-6,25 zł/kg
  • przodki – 5,50-5,80 zł/kg

Tak duża rozbieżność cen zależy od ilości i kraju pochodzenia. Stali klienci mogą liczyć na dodatkowe upusty sięgające 30 groszy za kilogram.

Do poszukiwanego w styczniu importowanego asortymentu można dodać jeszcze łopatkę oraz karkówkę z kością. Łopatka kosztuje około 5,60 złotych za kilogram, karkówka maksymalnie 7 złotych 20 groszy.

  • ELEMENTY WIEPRZOWE – ceny transakcyjne – import:

  • łopatka z/k – 5,60-5,65 zł/kg
  • karkówka z/k – 7,00-7,20 zł/kg
  • schab b/k – 13,00 zł/kg
  • szynka z/k – 7,10-7,20 zł/kg

Mniej chętnych jest na schab, natomiast zainteresowanie szynką – minimalne. Popyt na tłuszcze czy mięsa drobne jest teraz „zerowy”, większego można spodziewać się dopiero w marcu.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP