Wieprzowina – ceny z dn. 03.11.2010.

Ubiegły tydzień na giełdach towarowych upłynął pod znakiem realizowania wcześniej zawartych umów i zgodnie z przewidywaniami maklerów nie przyniósł nowych zamówień. I w podobnym nastroju rynek wieprzowiny wkroczył w listopad. Pomimo większego ruchu w punktach skupu i wyższych cen za żywiec, płaconych przez część ubojni, w handlu konkretnego ożywienia wciąż brak.

Długi weekend w tym tygodniu i kolejny w przyszłym ze względu na święto 11 listopada, sprawiły, że handlowcy nie pozostawiają złudzeń – na ożywienie w najbliższym czasie raczej nie ma co liczyć.

Większość przetwórców, zakupów dokonała w końcówce października. I były to zakupy pomyślane tak, by o dostępność surowca nie martwić się przynajmniej do połowy listopada. Giełdowe ceduły ofert kupna świecą, więc pustkami.

Poza niewielkim zainteresowaniem półtuszami w kraju, jedynym surowcem, który można sprzedać są nogi wieprzowe.

  • ELEMENTY WIEPRZOWE – oferty sprzedaży:

  • głowy – 1,10 – 1,30 zł/kg
  • skórki – 1,20 – 1,80 zł/kg
  • nogi – 1,30 – 1,80 zł/kg
  • serca – 2,50 – 2,80 zł/kg
  • podgardla – 1,60 – 3,50 zł/kg

Kupują je kontrahenci z Dalekiego Wschodu płacąc średnio półtora złotego za kilogram. Tymczasem nasi najbliżsi partnerzy, przede wszystkim z Ukrainy, którzy jeszcze dwa tygodnie temu kupowali każdą ilość słoniny i tłuszczów, teraz nie zamawiają nic.

Powodów trudno szukać w cenach, bo te nie wzrosły, raczej rynek nasycił się na tyle, że import chwilowo przestał się opłacać.

  • ELEMENTY WIEPRZOWE oferty sprzedaży:

  • wątroby – 1,50 – 2,40 zł/kg
  • tłuszcze miękkie – 2,00 – 2,10 zł/kg
  • tłuszcze twarde – 1,60 – 2,90 zł/kg
  • słonina – 2,30 – 4,00 zł/kg

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP