Warzywa i owoce – ceny z dn. 17.02.2010.

Czyżby koniec wzrostu cen warzyw? Po ostrym marszu w górę przyszedł czas na uspokojenie. Albo apetyty nieco osłabły, albo docierający do nas import z Holandii, Belgi czy Francji skutecznie uzupełnił niedobory surowca.

I tak cebula, do niedawna lider na liście najszybciej drożejących warzyw, w tym tygodniu staniała o 10 groszy. W spółdzielniach ogrodniczych kilogram kosztuje teraz średnio 1 zł 20 groszy, czyli nadal dwa razy więcej niż przed rokiem.

Staniała także kapusta, ale tu stawki wciąż są blisko 4 krotnie wyższe niż w 2009.

  • Ceny skupu w spółdzielniach:

  • cebula – 1,00–1,55 zł/kg
  • kapusta biała – 0,55–1,00 zł/kg
  • kapusta czerwona – 0,85–1,50 zł/kg
  • pietruszka – 2,50–4,40 zł/kg
  • selery – 1,50–2,30 zł/kg
  • marchew – 0,75–1,20 zł/kg

Ale i my mamy co zaoferować zagranicznym odbiorcom. Naszym hitem pozostają jabłka. I choć w ostatnich dniach ich eksport nieco osłab, ze względu na nasycenie rynku i trudności z transportem, to i tak na popyt sadownicy nie powinni narzekać.

Modna od kilku sezonów odmian Golden Delicious wysyłana jest nie tylko na wschód ale też w przeciwnym kierunku. Cena kilograma zbliża się do półtora złotego. Pozostałe odmiany kosztują około złotówki. Najtańsze jak zwykle są Idaredy, tu ceny zaczynają się od 70 groszy za kilogram.

  • Jabłka deserowe:

  • spółdzielnie – 0,60–1,50 zł/kg
  • rynki hurtowe – 0,50–1,90 zł/kg
  • Jabłka przemysłowe:

  • zakłady – 0,17–0,22 zł/kg
  • spółdzielnie – 0,14–0,16 zł/kg

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP