Warzywa i owoce – ceny z dn. 04.03.2010.

Najpierw były plotki, teraz są już fakty. Od 1 marca rosyjski nadzór weterynaryjny wprowadził obowiązek posiadana certyfikatów na sprowadzane z Polski gruszki. Rzekomy powód – przekroczone poziomy pozostałości pestycydów.

Tym samym gruszki wydłużyły „czarną listę”, na której były już jabłka, kapusta pekińska, truskawki, wiśnie i pomidory. Ale dla sadowników jeszcze gorszą informacją jest to, że strona rosyjska przestała też honorować certyfikaty wydawane przez skierniewickie laboratorium, chyba jedno z najpopularniejszych w kraju.

Ale to nie jedyny powód dla którego eksport jabłek do Rosji przysiadł. Być może rzeczywiście rynek wschodni zdąży się nasycić naszym towarem. I wystarczy tydzień lub dwa aby sytuacja wróciła do normy. Jednak ceny już zareagowały. Spadek nie jest wielki, kilka groszy, ale przy niskich stawkach to dodatkowa strata.

  • Jabłka – rynki hurtowe:

  • Warszawa – 1,00-1,86 zł/kg
  • Poznań – 1,00-1,67 zł/kg
  • Sandomierz – 0,60-1,50 zł/kg
  • Lublin – 0,80-1,87 zł/kg
  • Łódź – 0,53-1,33 zł/kg
  • Białystok – 0,90-1,30 zł/kg
  • Elbląg – 1,00-1,40 zł/kg

I tak w zależności od regionu kraju, wielkości owoców i przede wszystkim jakości sadownicy za większość odmian dostają od 60 groszy za owoce ze zwykłych przechowalni do 80 groszy za owoce magazynowane w chłodniach z kontrolowaną atmosferą.

  • Warzywa – spółdzielnie ogrodnicze:

  • cebula – 1,20–1,90 zł/kg
  • kapusta biała – 0,60–0,90 zł/kg
  • kapusta pekińska – 0,80–1,50 zł/kg
  • marchew – 0,50–1,20 zł/kg
  • buraki – 0,60–0,90 zł/kg

Tylko kilka odmian można sprzedać drożej.

  • Warzywa – Spółdzielnie ogrodnicze:

  • rzodkiewki – 1,10–1,25 zł/pęczek
  • sałata – 2,00 zł/szt.
  • ogórki spod osłon – 7,00–9,00 zł/kg

Na rynku warzyw o tej porze nasza oferta eksportowa jest uboga. Mimo wysokiej ceny cebula to wciąż numer jeden. Do tego kapusta głównie pekińska i warzywa korzeniowe. A z nowości, duże kombinaty ruszyły już z produkcją ogórków – cena przestała być zaporowa. Jest też polska rzodkiewka i sałata. A reszta to towarzystwo międzynarodowe. Truskawki z Maroka, pomidory z Turcji, brokuły z Włoch i pełen asortyment z Hiszpanii.

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP