Rusza kolejna edycja wsparcia przetwórstwa rolno-spożywczego

Po grupach producenckich przyszedł czas na przedsiębiorców. Dziś rusza kolejna edycja wsparcia przetwórstwa rolno-spożywczego. Do wydania jest miliard złotych. To zdecydowanie za mało mówią przedsiębiorcy.

Wszystko wskazuje na to, że dziś będzie pierwszy, a jutro ostatni dzień składania wniosków?

Marzena Gadomska – ARiMR Mazowsze „Jeżeli prezes ogłosi, że w dniu dzisiejszym zostanie przekroczony limit 120 % wtedy jutro będzie ostatnim dniem składania wniosków”.

Wydaje się to więcej niż pewne, bo po raz pierwszy jest tak dużo chętnych na wsparcie dla zakładów przetwórczych.

Ewa Dańczak – firma Danpol„Nie spodziewałam się. zaskoczenie. Nawet miałam przyjechać trochę później kolejka jest jaka widać . Potem by było może za późno”.

Rafał Szymański – zakłady mięsne Olewnik „Mówiło się, że to jest ostatni nabór, dlatego może wystarczyć na jeden dzień. Z tego co wiem to chyba w całej Polsce takie kolejki są”.

Grzegorz Mączyński – przetwórnia mleka „Pieniądze się kończą, czysta matematyka”.

Marek Czapski – spółdzielnia mleczarska Siedlce„Przyznam szczerze, od siedmiu lat po raz pierwszy stoję tutaj w kolejce, ale powiem szczerze jest sprawna bardzo obsługa”.

Większość przedsiębiorców korzysta ze wsparcia na modernizację zakładów już od lat. Dlatego nie mają problemów z przygotowaniem dokumentów. Jak mówią najszybciej realizuje się inwestycje polegające na zakupie maszyn. Trudniej jest gdy w grę wchodzi budowa, bo tu potrzebna jest większa ilość zezwoleń. Wszyscy jednak zapewniają, że unijne dotacje nie poszły na marne.

Zygmunt Dubielak – zakłady mięsne Gostynin„Wykorzystane zostały na maszyny, urządzenie i oprogramowanie do komputera”.

Zwrot połowy, czy tylko jednej czwartej poniesionych wydatków to spory zastrzyk finansowy. Dla niektórych to dalsze być , albo nie być.

Krzysztof Pąździewski – zakład mięsny Garwolin „Pierwszy wniosek zaczynam w branży i zobaczymy co dalej. Proszę trzymać kciuki”.

Tyle możemy. Reszta w rekach Agencji Restrukturyzacji.

Dorota Florczyk Redakcja Rolna TVP