Przetwórcy kontra producenci

Plantatorzy chmielu biją na alarm. Browary nie chcą kupować polskiego chmielu, tylko w dużych ilościach sprowadzają surowiec z zagranicy. Producenci piwa potwierdzają te informacje. Ale winą za taką sytuację obarczają samych rolników. I dodają – w przyszłym roku będzie podobnie.

Dla chmielarzy ostatnie dwa lata nie były zbyt wesołe. Po pierwsze ceny skupu spadają. Po drugie, nikt nie chce kupować szyszek. W tej gminie pracuje połowa polskich producentów chmielu.

Grzegorz Teresiński – wójt gminy Wilków: dlaczego tak się dzieje, że dobry polskie produkt nie jest wykorzystywany w naszych browarach. Wielokrotnie mówi się o tym, że polskie piwo, z polskimi tradycjami. Reklamuje się, że jest produkowane z polskich szyszek. Nie jest to do końca prawda, nad czym ubolewamy.

Browary potwierdzają te diagnozę. Obecnie przy produkcji piwa masowo wykorzystuje się zagraniczny surowiec. A wszystko jest efektem sytuacji z 2007 roku. Ceny szyszek chmielowych poszybowały wtedy w górę. Plantatorzy licząc na jeszcze większe zyski nie chcieli podpisywać nawet krótkoterminowych umów. I to był błąd.

Melania Popiel – Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego: myśmy z kolei byli w takiej sytuacji, że musieliśmy się zabezpieczyć i zaopatrzyć w chmiel i w Polsce wtedy nie było to możliwe. W związku z tym sięgnęliśmy po producentów zagranicznych i podpisaliśmy długoterminowe umowy.

A te długoterminowe umowy z zagranicznymi dostawcami wciąż obowiązują. Szansę na zmianę tej sytuacji są niewielkie. Choćby z powodu znacznego spadku spożycia piwa w kraju.

Melania Popiel – Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego: browary dotknęła bardzo wysoka akcyza, co spowodowało z kolei spadek sprzedaży na poziomie minus 10%, a co spowodowało, że zapotrzebowanie na ten chmiel jest niższe.

Co nie zmienia faktu, ze Polska jest krajem całkowicie samowystarczalnym jeżeli chodzi o produkcje chmielu. Niestety teraz nikt z przetwórców nie chce tego wykorzystać.

Józef Śpiewak – plantator chmielu: w zupełności, jesteśmy w stanie zaopatrzyć wszystkie browary w surowiec w Polsce dobrej, powiem więcej – bardzo dobrej jakości.

Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie i piąte na świecie pod względem wielkości upraw i produkcji chmielu.

Witold Katner Redakcja Rolna TVP