Produkcja zbóż w Europie nie wygląda źle

Choć produkcja zbóż w Europie nie wygląda tak źle, to jakość ziarna pozostawia wiele do życzenia. Surowca z odpowiednimi parametrami, przydatnego do produkcji mąki, jest aż o 15 milionów ton mniej, niż w ubiegłym sezonie.

W zeszłym roku, kiedy to w Europie zebrano prawie 130 milionów ton miękkiej pszenicy, ponad 60 procent przeznaczono na konsumpcję.

Teraz proporcje między zbożem dobrej jakości a tym paszowym odwróciły się – podają eksperci Strategie Grains. Odczuli to Niemcy, którzy zwykle produkują zboże o wysokich parametrach. Ale tegoroczne deszcze opóźniły żniwa a tym samym pogorszyły jakość zebranego surowca. Analitycy poprawili także wcześniejsze szacunki zbiorów w Europie.

Największy spadek dotyczy żyta. Tegoroczna produkcja spadnie ponad o 1/5 do 7,5 miliona ton. Mniej o 15 procent będzie też jęczmienia.

Kukurydzy i pszenicy miękkiej ubędzie po 2 procent.

Anna Katner Redakcja Rolna TVP