Problem zwalczania szkodników zbóż o ekonomicznym znaczeniu nabrał większego znaczenia wraz ze zmianami w technologii uprawy. Intensywna ochrona przed chwastami i chorobami oraz obfite nawożenie sprzyjają rozwojowi różnych gatunków owadów. ...

Obecnie w Polsce uprawia się różne odmiany maliny, zarówno owocujące na pędach dwuletnich na przełomie czerwca i lipca, jak i na jednorocznych pod koniec lata, w sierpniu i we wrześniu. Uprawa nowszych odmian owocujących na pędach jednorocznych znajduje coraz więcej zwolenników, gdyż wydaje się łatwiejsza, a owocowanie mniej zawodne. ...

Pierwsza ferma strusi afrykańskich w Polsce powstała w 1993 r. w Garczynie. W 2000 r. istniało już 190 ferm strusich hodujących 9 tys. ptaków. W chwili obecnej szacuje się, że w Polsce istnieje około 600 ferm, w których hoduje się około 20 tys. ptaków, z czego stado podstawowe wynosi około 4,5 tys. sztuk. Na fermach krajowych utrzymywane są głównie strusie ...

Aronia, czarnowocowa, dzika róża, głóg, dziurawiec, melisa, czy rumianek to gatunki roślin ogólnie nam znane. Jednak nie wszyscy wiedzą o ich cennych właściwościach leczniczych. ...

Rola pszczół miodnych jako zapylaczy roślin staje się coraz ważniejsza, ponieważ w obecnej dobie powszechnej chemizacji rolnictwa i ogólnie dużego zanieczyszczenia środowiska zastraszająco szybko ubywa dzikich owadów pszczołowatych – zapylaczy roślin, tj. pszczół samotnic i trzmieli. Nawet pszczoły miodne w tych warunkach są zagrożone, choć człowiek potrafi je stosunkowo łatwo hodować. ...

Oddział Pszczelnictwa ISK z siedzibą w Puławach, jest placówką naukowo-badawczą, której zadaniem jest praca na rzecz sektora pszczelarskiego i pomoc w rozwiązywaniu jego aktualnych problemów. ...

Rozwój nauk rolniczych oraz potrzeba istotnego zwiększania produkcji żywności od połowy XX wieku zaowocowała tym, że wiele państw ukierunkowało się na działania skupiające się na intensyfikacji produkcji rolniczej. Początkowo działania te opierały się na mechanizacji rolnictwa, wprowadzeniu do produkcji nowych plennych odmian, jak również nawozów sztucznych. ...

W procesie spalania półtorej tony zboża daje tyle energii, co tona węgla, informuje „Gazeta Wyborcza”. ...

Od 7 sierpnia łatwiej będzie zarejestrować produkcję ekologicznej żywności, jej przetwarzanie lub handel „zdrowymi” produktami. Zgodnie z nową ustawą o rolnictwie ekologicznym, będzie to możliwe na zasadzie „jednego okienka”. Rejestracji nie będzie natomiast wymagał handel taką żywnością w małych sklepach. ...

Sorgo jest jedną z najdawniej uprawianych roślin. Naturalnie występuje w pasie obejmującym Afrykę równikową, środkową Amerykę, Indie oraz płd–wsch Azję. Jest jedną z najdawniej uprawianych roślin na terenach suchych nie nadających się do uprawy innych roślin. ...

Rośliny miododajne, to inaczej rośliny pszczelarskie, czy też rośliny pożytkowe o barwnych i wonnych kwiatach, kwitnące długo i obficie. Dostarczają one pszczołom surowca do produkcji miodu, czyli: nektaru, spadzi i pyłku. Produktem roślin miododajnych jest nektar, a pszczelim – miód. Pszczoły zbierają nektar i pyłek kwiatowy, który stanowi ich pożywienie i zapylają w ten sposób rośliny owadopylne. ...

Zaraz zaczną się zbiory rzepaku. To roślina o bardzo wysokiej wartości energetycznej. To, co nie zostanie wykorzystane przez przemysł tłuszczowy (makuchy, śruta rzepakowa) mogłoby być przeznaczone do wytworzenia zielonej energii. ...

Za nami kolejny ciężki sezon – podsumowują młynarze. Nie było kłopotów z zakupem ziarna, były za to ze sprzedażą mąki. A wszystko przez nadprodukcję. Jaki będzie ten sezon – pewnie nie lepszy. Bo nawet jeśli po żniwach surowiec stanieje, to prawdopodobnie ceny mąki pójdą w jego ślady. ...

Polska wydała prawie w 100% fundusze przyznane nam przez Unię Europejską w pierwszych latach członkostwa. Egzamin zdaliśmy na piątkę, a rolnicy przekonują, że gdyby pieniędzy było więcej … to też by sobie poradzili z ich wydaniem. ...

30 czerwca minął termin zawierania obowiązkowych ubezpieczeń upraw i zwierząt. Pomimo dopłat z budżetu państwa i gróźb, kar za brak polisy ubezpieczyło się niewiele ponad 10% gospodarzy. Czy pozostali liczą na to, że klęski ominą ich pola i zagrody? ...