Co jak co, ale środki ochrony roślin są najlepiej nadzorowanymi środkami chemicznymi w Unii Europejskiej. Już na etapie wprowadzania są bardzo dokładnie badane – muszą przejść ponad 100 testów oceniających ich wpływ na ludzkie zdrowie i środowisko. ...

Ten wniosek to w prostej linii efekt założenia, że owa „chemizacja” to zło. Alternatywą ma być powrót do metod naturalnych, często utożsamianych z rolnictwem dawnym, sprzed wprowadzenia środków ochrony roślin. ...

Normy dotyczące stosowania środków ochrony roślin są bardzo ostre, a członkostwo w Unii Europejskiej dodatkowo zobowiązuje Polskę do przestrzegania i wdrożenia wysokich norm unijnych. Żywność jest więc stale badana w celu określenia poziomu szkodliwych substancji występujących zarówno na jak i w produktach. Ta kontrola obejmuje również środki ochrony roślin. ...

Żywność bez chemii nie istnieje. Nie istnieje też bez niej życie – chemia to związki, zależności i oddziaływanie między substancjami. No tak, to wiemy, ale ta „chemia”, o którą chodzi, to co innego. A przynajmniej takie przekonanie można spotkać w wielu publikacjach, zwłaszcza w internecie. ...

Słowo „naturalny” zrobiło ogromną karierę. W Polsce jej korzeni trzeba szukać w latach 90., kiedy zostaliśmy zasypani wszelkimi dobrami (i „złami”) nowoczesnego przemysłu i rolnictwa. Wraz z nowymi towarami pojawiły się nowe przepisy prawne, które nakazywały informować konsumentów o składzie produktu. I bardzo dobrze – każdemu z nas należy się taka wiedza. ...

Zgorzel podstawy źdźbła jest chorobą płodozmianową. W znacznym stopniu wpływa na obniżenie uzyskiwanego plonu ziarna, pogarszając przy tym jego parametry jakościowe: masę tysiąca ziaren, liczbę ziaren w kłosie, rozkrzewienie i plon ziarna z kłosa. 70% udział zbóż w ogólnej strukturze zasiewów, nie przestrzeganie zasad płodozmianu, uproszczenia w uprawie sprawiają, że ryzyko wystąpienia choroby jest ogromne. ...

Tegoroczne ceny skupu czarnych porzeczek i wiśni są w tym roku bardzo niskie i nie pokrywają nawet kosztów ich produkcji . Aby zrekompensować straty producentów tych owoców wynikające z tej sytuacji Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie wypłacała im wsparcie. ...

Rozwój rynku europejskiego i złe warunki pogodowe występujące w latach 2012 i 2013 u głównych europejskich producentów sprawiły znaczny spadek zapasów kukurydzy nasiennej. W wyniku tego, w bieżącym sezonie, zanotowano duży wzrost powierzchni upraw nasiennych, szczególnie we Francji, najważniejszym producencie nasion w Europie. Powierzchnia uprawy w tym kraju wyniosła 93 000 ha, co stanowi 46% całej powierzchni produkcji nasion kukurydzy ...

Czas pomiędzy zbiorem owoców a nastaniem mrozów nie jest dla drzew w sadzie okresem odpoczynku – oprócz tworzenia się nowych pąków kwiatowych (do samego kwitnienia będzie zachodził proces różnicowania) wykorzystywany jest na przygotowanie do spoczynku zimowego. ...

Przełom lata i jesieni dla wielu rolników jest okresem, kiedy podejmowana jest decyzja o zakupie nawozów azotowych na przyszły sezon wegetacyjny. Wynika to między innymi z nieco atrakcyjniejszych cen tych produktów w tym czasie i ich dobrej dostępności na rynku. Zwykle jest tak, że im bliżej wiosny, tym ceny wyższe, a dostępność towaru mniejsza. Dlatego część rolników decyduje się na ...

Wakacje kojarzą się z okresem błogiego lenistwa, jednak dla sadowników jest to bardzo pracowity czas. Wiąże się bowiem ze zbiorami, a także przygotowaniami do nich. Drzewa owocowe narażone są na liczne zagrożenia, takie jak susza, ptaki, owady, choroby i pasożyty. Choć staranna pielęgnacja jest istotna przez cały rok, jednak to właśnie latem jest najważniejsza. Co należy zrobić, żeby zbiory były ...

Wybór preparatu uzależniony jest przede wszystkim od składu botanicznego zachwaszczenia. Niezbędna jest znajomość stanowisk przeznaczonych pod uprawę rzepaku oraz umiejętność przewidywania ewentualnych zagrożeń – pojawiania się konkretnych gatunków chwastów. ...

Nawożenie głównymi dawkami jest podstawą formą odżywiania roślin, niemniej jednak nawożenie pogłówne i dolistne odgrywa znaczącą rolę w produkcji warzyw. W dużej mierze mikroelementy w istotny sposób wpływają na wysokość plonu i jego jakość, zarówno w trakcie okresu wegetacji, jak i na jakość pozbiorczą produkowanego warzywa. ...

To nie jest najlepszy rok dla sadowników, którym wiosenne przymrozki, mocno dały się we znaki. Teraz by zachować owoce na drzewach pozostaje im walczyć z chorobami i mieć nadzieję, że pogoda będzie im sprzyjała, choć i na to się nie zapowiada. ...

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, przedstawił projekt systemu płatności bezpośrednich na lata 2015 – 2020. Prezentacja tego systemu odbyła się podczas konferencji prasowej 25 czerwca 2014r. w siedzibie resortu. Przygotowany przez ministerstwo projekt skierowany został do konsultacji społecznych, które potrwają do 11 lipca br. ...