Polska wieprzowina trafi do Chin?

Polscy przedsiębiorcy mają szansę podbić największy rynek wieprzowiny na świecie. W Pekinie podpisano protokół, który przybliża polskich przedsiębiorców z branży mięsnej do wejścia na chiński rynek.

Minister rolnictwa Marek Sawicki poinformował, że podpisanie protokołu stanowi ostatni krok na drodze do eksportu polskiej wieprzowiny do Chin. „Umowa, którą podpisujemy, daje nam szansę na to, żeby nasi przedsiębiorcy na podobnych warunkach co przedsiębiorcy z państw unijnych mogli ze swoimi produktami wchodzić na rynek chiński” – powiedział minister Sawicki precyzując, że chodzi o mięso wieprzowe.

Szef resortu rolnictwa dodał, że w ciągu najbliższych trzech lat w Szanghaju będą prezentowane polskie produkty spożywcze. „Na wniosek władz Szanghaju chcemy wynająć powierzchnię wystawienniczo – dystrubucyjną. Bez tej umowy nasza oferta byłaby uboższa” – ocenił Marek Sawicki.

Chiny są największym konsumentem mięsa wieprzowego na świecie, w Polsce natomiast jest go za dużo. Polskie mięso jest także tańsze w porównaniu z mięsem sprzedawanym w Chinach średnio 20 procent.

IAR