Pieśń przyszłości

Pozostaje nam przyszłość, bo ostatni sezon jest już stracony. To chyba najkrótsze podsumowanie spotkania plantatorów chmielu z producentami piwa. Szanse na rozładowanie ogromnych zapasów szyszek chmielowych są niewielkie. Ale za to pojawił się pomysł na uregulowania rynku wieloletnimi umowami kontraktacyjnymi.

W magazynach rolników od wielu miesięcy znajduje się dwa tysięcy ton szyszek chmielowych, co stanowi około 75% rocznej produkcji. Niestety nikt nie wie co z nimi zrobić.

Robert Jakubiec – KRIR: przetwórcy mówią, że nikt nie chce od nich kupić surowca przetworzonego, browary mówią, że mają też surowice do produkcji i w tej chwili jest pat.

Piątkowa próba jego przełamania nie przyniosła efektu. Podczas spotkania plantatorzy, przetwórcy oraz browarnicy rozmawiali o próbie zażegnania kryzysu.

Marek Sawicki – minister rolnictwa: to było pierwsze spotkanie gdzie strony nawzajem nie oskarżały się, nie pomawiały o przeszłość a wszyscy zrozumieli, że dla dobra całego tego przemysłu warto, żeby ustalić jakieś trwałe zasady współpracy.

Te trwałe zasady współpracy to stworzenie przez zespół roboczy wzorów wieloletnich umów kontraktacyjnych. To jednak odległa przyszłości. To co najbardziej interesuje rolników teraz to rozładowanie zapasów chmielu. Niestety szanse na to są niewielkie. W browarach wciąż znajduje się zagraniczny surowiec.

Danuta Gut -Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego: browary już posiadają, najwięksi producenci już posiadają zapasy, które były czynione w 2007, kiedy na rynku nastąpił brak surowca, a przecież piwo to głównie chmiel.

Browary skarżą się także na spadającą sprzedaż piwa spowodowaną kryzysem oraz podwyżką akcyzy. To z kolei przekłada się na mniejsze zapotrzebowanie na chmiel od rolników. Mimo to przedstawiciele plantatorów nie tracą nadziei.

Grzergorz Teresiński – wójt gminy Wilków: gra się toczy. Pozwólmy dać jeszcze szanse browarom na zagospodarowanie tego surowca. Także dziś słyszeliśmy, że jeszcze ostatniego zdania w tej kwestii nie wypowiedziały.

Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie i piąte na świecie pod względem wielkości upraw i produkcji chmielu.

Witold Katner Redakcja Rolna TVP