Pasze – ceny z dn. 11.01.2011.

Dla kontrahentów rynku paszowego powoli sprawdza się czarny scenariusz. Ceny zbóż i komponentów kontynuują zapoczątkowane w ubiegłym roku wzrosty. I niestety nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższych tygodniach od tych tendencji miałby nastąpić odwrót.

Producenci pasz narzekają, bo zapasy tańszego surowca już się wyczerpały, a oferowane przez producentów zboża gonią światowe stawki. Jeszcze mniej zadowoleni są hodowcy zwierząt, bo droższe są nie tylko mieszanki paszowe, ale przede wszystkim dostępne na rynku komponenty i zboża. Rolnicy starają się szukać tańszych zamienników, ale nie wszystko w żywieniu zwierząt da się zastąpić.

Tak jest w przypadku pasz wysoko energetycznych – np. jęczmienia. Zmuszeni są więc do płacenia wyższych stawek. Tona kosztuje średnio 770 złotych, ale tam gdzie ziarna brakuje najbardziej – np. w łódzkiem cena już osiągnęła pułap 850 złotych. Hodowców trzody powitały wysokie stawki żyta paszowego. Tona kosztuje już 750 złotych, a towaru jest tak mało, że z dnia na dzień rośnie przynajmniej o 10 złotych.

  • KOMPONENTY PASZOWE – ceny transakcyjne:

  • otręby żytnie – 550 – 600 zł/t
  • otręby pszenne – 600 – 680 zł/t
  • pszenmix – 700 – 730 zł/t
  • żyto – 720 – 750 zł/t
  • jęczmień – 750 – 850 zł/t

Drożeją też owies, pszenżyto i pszenica – koszt zakupu tej ostatniej to nawet 880 złotych. Tak jest w centrum kraju, gdzie pszenicy paszowej jest najmniej.

  • KOMPONENTY PASZOWE – ceny transakcyjne:

  • owies – 550 – 600 zł/t
  • pszenżyto – 700 – 800 zł/t
  • pszenica – 800 – 880 zł/t
  • groch – 1220 – 1250 zł/t
  • skrobia ziemniaczana – 4500 – 4550 zł/t

Komu potrzebna jest śruta lub rzepak, też musi trzymać się za kieszeń. Za tonę rzepaku producenci żądają już 2400 złotych, śruta kosztuje od 850 za rzepakową do 1500 za sojową. A to nie ostatnie słowo sprzedających.

  • KOMPONENTY PASZOWE – ceny transakcyjne:

  • śruta kukurydziana – 700 – 720 zł/t
  • śruta rzepakowa – 850 – 870 zł/t
  • śruta sojowa – 1485 – 1500 zł/t
  • rzepak – 2300 – 2400 zł/t

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP