Owoce przyszłości

Gruszki wyglądające jak melony i smakujące jak mango, super – czerwone i soczyste jabłka po brzegi wypełnione witaminami – to owoce przyszłości. I nie jest to bardzo odległa perspektywa, bo naukowcy już mają za sobą pierwsze sukcesy.

Spacer po tym polu, to podróż w 2020 rok. Tu rosną odmiany gruszek i jabłek, które będziemy jedli w następnej dekadzie. Cały proces zaczyna się w laboratorium. Tam tworzone są gatunki, które odpowiadają potrzebom rynku- są zdrowsze, mają intensywny smak i zapach.

Simo Alegre – stacja eksperymentalna IRTA, Hiszpania: „To tak jak z nowymi modelami samochodów. Co roku są lepsze, szybsze, bardziej zawansowane. To samo jest żywnością. Wciąż chcemy czegoś nowego, zaskakującego. Już nie chcemy zwykłej gruszki, tylko taką która będzie miała smak tropikalnego owocu”.

W laboratoriach wciąż tworzone są nowe krzyżówki- śliwki z morelą, gruszki z melonem. Potem oceniane są pod względem kruchości, soczystości i struktury.

Cristina Seguro – departament badań nad owocami: „Wybraliśmy różne gatunki o wyjątkowych walorach i charakterystycznych smakach i mieszamy je w naturalny sposób.”

Ale nie tylko smak i wygląd mają znaczenie. Naukowcy dbają także o to, by tworzone w laboratoriach gatunki były także zdrowe. Miały jeszcze lepsze wartości odżywcze, niż tradycyjne owoce.

Anna Katner Redakcja Rolna TVP