Ostra walka o turecki rynek mięsa

Zapowiada się ostra walka o turecki rynek mięsa. Po tym jak Ankara ogłosiła, że otwiera granice dla eksporterów z Unii, ustawiła się długa kolejka chętnych.

Ostrą walkę zapowiadają irlandzcy producenci. Dla nich kraj z takim potencjałem to nie lada gratka. Ministerstwo rolnictwa już skończyło rozmowy z tureckimi władzami dotyczące certyfikatów weterynaryjnych. Sprzedawane będą zwierzęta nie starsze niż 30 miesięczne.

Eksperci oceniają, że rocznie turecki rynek wchłonie nawet 150 tysięcy ton wołowiny. Irlandzcy hodowcy zacierają ręce. Już zeszły rok był dla nich łaskawy. Ruszył eksport wieprzowiny do Chin i Rosji, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Tunezja kupują tamtejszą wołowinę, a Maroko żywe bydło i owce.

Anna Katner Redakcja Rolna TVP