O, kurczę!

O, kurczę!

Powodów do radości nie mają też hodowcy kurczaków. Pasze wciąż niewspółmiernie drogie do kosztów produkcji drobiu, i spadające ceny skupu sprawiają, że biznes zaczyna stawać pod coraz większym znakiem zapytania.

Ale początek roku, zapowiadał się całkiem optymistycznie. Stawki zachęcały do powiększania hodowli. Potem było już tylko gorzej.

Choć ceny pospadały również i na zachodzie Europy, eksport wciąż jeszcze jest opłacalny. Jednak możliwości wysyłki za granice nie mają wszyscy. Rośnie produkcja i problemy.

Andrzej Sieradzki, hodowca drobiu: przy obecnych cenach pasz, koszt produkcji jest w granicach 3,10 – 3,20 zł.

Andrzej Danielak, Polski Związek Hodowców Drobiu: w obecnej sytuacji, kiedy zachodzi konieczność ogrzewania kurników, staje się ceną nieopłacalną. Wielu hodowców zastanawia się nad przerwaniem produkcji.

Polska cały czas jest najtańszym producentem drobiu w całej Wspólnocie. Dwukrotnie wyższe są stawki we Francji.

Mariusz Drożdż/OTV Opole Redakcja Rolna TVP