Średnia cena mleka odstawianego w październiku wzrosła w porównaniu z wrześniem o 5 %. I po raz pierwszy od wielu miesięcy przekroczyła 90 groszy za litr. A to oznacza, że jest nie tylko lepiej niż przed miesiącem, ale i lepiej niż przed rokiem.
Ale lepiej, nie oznacza dobrze. Tylko na Podlasiu rolnicy dostają ponad złotówkę za litr. Na drugim biegunie, że średnią zaledwie 80 groszy znalazło się Podkarpacie.
-
Mleko – ceny skupu:
- woj. podlaskie – 1,01 zł/l
- woj. lubuskie – 0,95 zł/l
- woj. warmińsko-mazurskie – 0,94 zł/l
- woj. kujawsko-pomorskie – 0,91 zł/l
- woj. mazowieckie – 0,88 zł/l
- woj. łódzkie – 0,85 zł/l
- woj. podkarpackie – 0,80 zł/l
Rolnicy nie kryją nadziei, że dobre wyniki mleczarni zaowocują dalszymi podwyżkami cen skupu. Bo koniunktura na wyroby mleczarskie rośnie.
Masło w blokach kosztuje już średnio 14 złotych za kilogram, przez ostanie dwa miesiące to wzrost o ponad 1/3. W przypadku odtłuszczonego mleka w proszku podwyżki są symboliczne, ale już ceny podstawowych serów dojrzewające ostro idą w górę.
-
Artykuły mleczarskie – ceny zbytu netto:
- masło w blokach – 13,10 – 15,20 zł/kg
- mleko w proszku – 7,80 – 8,10 zł/kg
- sery dojrzewające – 11,10 – 12,70 zł/kg
Teraz kilogram sera Podlaskiego, Zamojskiego czy Morskiego kosztuje w hurcie około 12 złotych.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź