Mięso – ceny z dn. 30.03.2010.

Handel mięsem zakończony! Kto planował przedświąteczne zakupy, już je zrobił.

Ostatnie partie towarów wyjeżdżają do klientów. A nastroje? Mało świąteczne… Niezbyt zadowoleni są ci, którzy liczyli na większą sprzedaż, a i oczekiwania drugiej strony pozostawiają wiele do życzenia. Teraz czas na sprzedaż detaliczną i … refleksje.

Choć o szaleństwie zakupów nie było mowy, ceny i tak pięły się w górę. Ton dyktowali przetwórcy zza zachodniej granicy. Ale nie w każdym przypadku można mówić o podwyżkach. Szynka stała się mało kusząca, więc i nie było tu zmian w cennikach. W miarę dobrze sprzedawał się za to schab czy karkówka. Jednak żeby mówić o transakcjach, oprócz „chodliwego” towaru, potrzebne są też niezłe zdolności negocjatorskie.

Kto oferował schab, musiał uginać się pod presją kupujących i schodzić z ceny przynajmniej do poziomu 12 złotych 20 groszy za kilogram. Karkówkę sprzedawano maksymalnie po 7 złotych 30 groszy.

  • WIEPRZOWINA – Import:

  • schab – 12,20 – 12,40 zł/kg
  • karkówka – 7,20 – 7,30 zł/kg
  • łopatka – 5,40 – 5,50 zł/kg

Podwyżki dotknęły też rynek półtusz wieprzowych. W ciągu tygodnia ceny tych sprowadzanych z Belgii czy Niemiec, poszły w górę o 10 groszy. Teraz kilogram kosztuje około 5 złotych 95 groszy. Krajowe są o 25 groszy tańsze, ale kto – z uwagi na jakość – używał zwykle do produkcji importowanych, nie chce mimo kuszącej ceny eksperymentować.

  • PÓŁTUSZE WIEPRZOWE – średnie ceny:

  • import – 5,95 zł/kg
  • kraj – 5,70 zł/kg

A jak zachowa się rynek już po świętach? Wydaje się, że po mało obiecującej dla przetwórców sprzedaży, ceny nie mają innego wyjścia, jak tylko zmierzać w dół. Jednak jak przekonują specjaliści, może być zupełnie odwrotnie.

Nadchodzący sezon grillowi zaostrzy apetyty. Nadal drożeć powinna karkówka, a wraz z nią mięsa drobne. Stanieć może jedynie schab. No, chyba, że wszystko popsuje kurs euro…

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP