Mięso – ceny z dn. 28.07.09.

Doniesienia z mięsnego frontu nie satysfakcjonują żadnej ze stron – ani przetwórców, ani sieci handlowych, ani też maklerów.

O konsumentach nie wspominając. Produkcja w zakładach mięsnych spada. Licząc średnio – firmy wykorzystują teraz zaledwie 30% swoich możliwości. I to nie za sprawą braku surowca, ale…zainteresowania.

Rynek chwieje się w rytmie zmian walutowych. Każde, nawet najmniejsze „drgnięcie” euro, powoduje natychmiastową zmianę w cennikach i budzi spore wątpliwości. Bo jaki będzie kurs euro w momencie zapłaty za towar, tego nie wie nikt. Import przypomina więc grę w ruletkę.

A handel na naszym podwórku pozostawia wiele do życzenia. Nie sprzedają się ani półtusze, ani szynka, ani też tak popularna w sezonie grillowym karkówka.

Sporadycznie sprzedają się mięsa drobne. Przede wszystkim używane do produkcji wędlin. Krajowe kupowane są chętniej niż te sprowadzane z Irlandii, Danii czy Niemiec. Najpopularniejsza jest tak zwana „dwójka”.

  • MIĘSA DROBNE
  • Klasa I: 10,00 – 11,50 zł/kg
  • Klasa II 50/50: 3,80 – 6,50 zł/kg
  • Klasa II 60/40: 6,50 – 7,20 zł/kg
  • Klasa III: 7,00 – 10,00 zł/kg
  • Klasa IV: 2,50 – 4,90 zł/kg

rolna.tvp.pl