Mięso – ceny z dn. 23.10.09.

Trudno znaleźć dziś mięsny rynek, na którym nie zagościłyby przeceny. Do obniżek wieprzowiny zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Podobnie jest z drobiem, którego ceny podlegają dość częstym wahaniom. Jednak spadki na rynku wołowiny, należą raczej do rzadkości.

Wydawałoby się, że to od lat najbardziej stabilna gałąź produkcji, tymczasem i w tym przypadku nie udało się uchronić przed obniżkami. Podaż wołowiny rośnie, czego nie można powiedzieć o rynkach zbytu.

Najbardziej tanieją krowy, nieco mniej jałówki i buhaje. Ale to tylko dlatego, że wciąż są podpisywane umowy handlowe z zachodnioeuropejskimi odbiorcami.

Gdyby nie to, spadki na pewno byłyby większe – oceniają maklerzy. Jako importer wołowiny w dalszym ciągu proponujemy atrakcyjne dla klientów z zachodu stawki. Średnia cena żywca wołowego wynosi w Polsce niecałe 2,5 euro za kilogram.

Najdrożej – ponad 3 euro – jest we Francji, Danii i w Niemczech. Najtaniej na Litwie.

  • Żywiec wołowy:
  • Francja – 3,16 euro/kg
  • Dania – 3,09 euro/kg
  • Niemcy – 3,01 euro/kg
  • Słowacja – 2,82 euro/kg
  • Węgry – 2,54 euro/kg
  • Polska – 2,47 euro/kg
  • Litwa – 1,92 euro/kg

A na rynku drobiu Polska ma zdecydowanie najniższe ceny, nieporównywalne z innymi krajami . Dwa razy drożej niż u nas jest we Francji.

  • Żywiec drobiowy:
  • Francja – 2,10 euro/kg
  • Węgry – 1,82 euro/kg
  • Dania – 1,79 euro/kg
  • Słowacja – 1,74 euro/kg
  • Rumunia – 1,52 euro/kg
  • Litwa – 1,47 euro/kg
  • Polska – 1,13 euro/kg

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP