Mięso – ceny z dn. 23.09.09.

Więcej towaru, czy więcej narzekań? Trudno określić, co przeważa na rynku mięsa. Jedno jest pewne – wszystkiego jest dużo. A nawet za dużo.

Jeżeli już coś się sprzedaje, to przede wszystkim półtusze wieprzowe. A tych jest pod dostatkiem. Hiszpańskie w standardzie agencyjnym można kupić po 7 złotych 20 groszy za kilogram. I to z dostawą. Krajowe są jeszcze tańsze.

  • PÓŁTUSZE WIEPRZOWE – standard ARR:
  • import – 7,20 – 7,30 zł/kg
  • kraj – 6,80 – 6,90 zł/kg

Minął sezon sprzedaży karkówki. W ciągu dwóch tygodni ceny spadły średnio o 80 groszy za kilogram. Tanieje też schab, ale o klientów w dalszym ciągu trudno.

  • WIEPRZOWINA:
  • kraj – karkówka – 7,70 – 7,80 zł/kg
  • import – schab – 12,90 – 13,60 zł/kg

Niewielki ruch jest w eksporcie. Jedynie wysyłka wołowiny utrzymuje się na stałym poziomie. Ćwierci z jałówek kosztują 10 złotych 20 groszy. Z byków są o 50 groszy za kilogram droższe.

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP