Jabłka – ceny z dn. 03.11.2010.

Coraz mniej, coraz drożej. Złotówka za kilogram jabłek przemysłowych staje się coraz bardziej realna. Już tyle można dostać za owoce przeznaczone do obierania.

Cena tych na koncentrat doszła do 90 groszy. Ostanie ciepłe dni spowodowały, że zbiory jabłek wciąż trwają. Ale dostawy do przetwórni jak były małe tak są nadal.

Zmiany w cennikach nie są duże, zaledwie kilku groszowe, ale od początku sezonu tylko w jednym kierunku – w górę.

Od 60 groszy za kilogram w Wielkopolsce do 90 na Śląsku tak kształtują się dziś ceny jabłek przemysłowych dowiezionych bezpośrednio do zakładów.

W centrum kraju obowiązująca stawka to 85 groszy.

  • Jabłka przemysłowe ceny skupu:

  • woj. wielkopolskie – 0,60 – 0,75 zł/kg
  • woj. lubelskie – 0,81 – 0,86 zł/kg
  • woj. podkarpackie – 0,83 – 0,85 zł/kg
  • woj. łódzkie – 0,85 zł/kg
  • woj. mazowieckie – 0,85 zł/kg
  • woj. śląskie – 0,90 zł/kg
  • źródło IERiGŻ

Ani dla sadowników, ani dla przetwórców nie jest to łatwy sezon. Co dziwne o tej porze roku, drożeją nie tylko jabłka.

Od zeszłego tygodnia o 4 grosze wzrosła cena cebuli, o 15 kapusty, a o 17 groszy – porów. Kolejny tydzień drożeją także kalafiory i brokuły. A ich skupem wciąż interesuje się bardzo dużo przetwórni.

Wyjątkiem jest pietruszka, która w ciągu tygodnia staniała o 10 %, marchewka bez zmian. To dlatego, że warzywa korzeniowe ucierpiały w tym roku najmniej. Nowością w przetwórniach jest teraz brukselka. Pierwsze propozycje cenowe to 2 złote za kilogram. Przed rokiem cena była o ¼ niższa. Ale to dopiero sam początek skupu, który potrwa do przymrozków.

  • Warzywa – zakłady przetwórcze:

  • cebula obierana – 1,20 – 1,50 zł/kg
  • kapusta biała – 0,60 – 0,75 zł/kg
  • pory – 0,87 – 1,35 zł/kg
  • kalafiory – 1,30 – 1,80 zł/kg
  • brokuły – 1,70 – 2,20 zł/kg
  • pietruszka – 0,75 – 0,90 zł/kg
  • źródło IERiGŻ

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP