Hobby czy źródło dochodu

Czy w Polsce uprawa winorośli to wciąż jeszcze hobby czy też jest to już sposób na zarabianie pieniędzy?

Szacuje się, że w Polsce działa ponad setka znanych w branży winnic, w których uprawia się łącznie około 300 ha owocujących winorośli (m.in. w Lubuskiem, Dolnośląskiem, Małopolskiem, Lubelskiem).

Średnia powierzchnia krajowej winnicy to 1 ha. Produkcja wina w Polsce znana była już w średniowieczu. Pierwsi byli benedyktyni i cystersi, później dołączyły inne zakony.

Zakładały winnice w Małopolsce, na Mazowszu, a nawet na Pomorzu. Najdłużej na obecnych ziemiach polskich utrzymały się winnice zielonogórskie, do końca wojny należące do niemieckiego nadreńskiego rejonu winiarskiego.

Po wojnie zostało po nich tylko muzeum winiarstwa i święto winobrania. Tereny, na których z dobrym skutkiem można uprawiać winorośl, rozciągają się na południe od linii łączącej Gorzów Wielkopolski i Chełm Lubelski.

Najdogodniejsze warunki są w regionach: Nadodrze – Zielona Góra, Przedgórze Sudeckie, Jura Krakowska, Pogórze Karpackie oraz Powiśle Sandomierskie i Roztocze.

Redakcja Rolna TVP