Grzyby – ceny z dn. 02.07.2010.

Trwa skup kurek. pierwsze grzyby pojawiły się już miesiąc temu. Obecne upały powodują, że kurek jest coraz mniej, a ceny rosną. Dlatego wiele firm przetwórczych wstrzymuje się na razie z zakupem surowca. Ale porównaniu z ubiegłym rokiem kurki i tak sa tanie, a to z powodu coraz mniejszego zapotrzebowanie na ten towar w kraju i na świecie oraz ogromnej konkurencji ze strony Rumunii i Bułgarii.

Na początku sezonu za kilogram kurek płacono w skupie maksymalnie 20 złotych, później cena spadła aż o połowę, teraz jest to 14 złotych za kilogram.

  • SKUP KUREK:

  • miesiąc temu – 18-20 zł/kg
  • tydzień temu – 10 zł/kg
  • teraz – 14 zł/kg

A co z mrożonymi grzybami? Kończą się zapasy podgrzybków, borowików i kurek. Ceny nie uległy zmianie, bo kontrakty były podpisane w ubiegłym roku.

Zdobycie towaru graniczy z cudem. Kilogram podgrzybków kosztuje maksymalnie 20 złotych, borowików 50, a zakup kurek to wydatek nawet 36 złotych.

  • MROŻONE GRZYBY – ceny hurtowe:

  • podgrzybki – 16-20 zł/kg
  • borowiki – 34-50 zł/kg
  • kurki – 28-36 zł/kg

Duże różnice są w cenach krajowej i importowanej mrożonej żurawiny. Zapasy jeszcze są. Kilogram polskiego towaru kosztuje do 12 złotych. Na świeże owoce trzeba będzie poczekać do września.

  • MROŻONA ŻURAWINA – ceny hurtowe:

  • krajowa – 10,00-12,00 zł/kg
  • importowana – 5,00-5,40 zł/kg

Ale za to powoli zaczynają się jagody. Na razie można spotkać tylko pojedynczych zbieraczy, na skup w zakładach przetwórczych trzeba poczekać przynajmniej do końcówki przyszłego tygodnia.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP