Drób – ceny z dn. 21.07.2010.

Ceny drobiu na giełdach towarowych są bardzo niestabilne, dużo zależy od pogody i kursu walut. Od poniedziałku cenniki wyraźnie pną się w górę. Mimo podwyżek transakcje wciąż są realizowane, ale trudno mówić w tym tygodniu o większym popycie na drób. Zdaniem maklerów sytuacja może się poprawić dopiero w pierwszej połowie sierpnia.

Największe zmiany są widoczne w cennikach tuszek z kurczaków. Kilogram tego towaru kosztuje teraz maksymalnie 5 złotych 40 groszy, czyli prawie o złotówkę więcej niż w piątek. Znacznie więcej zapłacimy też za filety z piersi. Ceny w transakcjach krajowych wynoszą od 11 złotych 40 groszy do 12,5 złotego za kilogram. To nawet o złotówkę więcej niż tydzień temu. Dosyć stabilny jest za to rynek ćwiartek i skrzydełek.

  • TUSZKI Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:

  • ubiegły tydzień – 4,3-4,5 zł/kg
  • teraz – 5,2-5,4 zł/kg
  • KURCZAKI – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:

  • filety z piersi – 11,4-12,5 zł/kg
  • ćwiartki – 4,3-4,5 zł/kg
  • skrzydełka – 4,2-5,0 zł/kg

W czasie ostatnich upałów były problemy ze sprzedażą skórek drobiowych. Teraz chętnych na ten towar jest więcej, a ceny wzrosły. Nie ma za to zainteresowania podrobami z kurczaków. Różnice w ofertach między kupującymi a sprzedającymi są zbyt duże, aby mogło dojść do transakcji.

  • PODROBY Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:

  • wątróbka – 1,90-2,10 zł/kg
  • żołądki – 2,70-3,10 zł/kg

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP